... Skip to main content

Merhabalar,

Minolta XG sesisi 1977 yılında üretilmeye başlanmıştır.  Genellikle halk arasında küçük, hafif ve kolay kullanımı ile ün salmıştır. Bütün XG serisinde üretilen fotoğraf makinelerin +-2 pozlama telafisi vardır. Minolta XG serisinde üretilen fotoğraf makinelerine batarya veya motor drive takılabiliyor. Benim gördüğüm kadarıyla Minolta XG fotoğraf makinesi analog fotoğraf çekmeye yeni başlayan kişiler için ideal bir fotoğraf makinesi. Fotoğraf makinesinde diyafram öncelikli mod bulunmakta. Vizörden baktığınız zaman size pozometre ekranında size doğru pozlayıp  pozlamadığınız küçük sevimli “kara şimşek k.i.t.t.” arabasında bulunan led ışıklar var. Diyaframı değiştirdikçe aşağı yukarı hareket ediyorlar. 🙂 Minolta XG serisinin tek dezavantajı pozometresi manuel modda çalışmamaktadır.

Minolta XG Serisini Daha Yakından Tanıyalım:

 

  • Minolta XG-E( XG 7, XG 2)

minolta-xge-eg7-xg2-kullanimi

 

Minolta XG-E serinin ilk fotoğraf makinesidir. 1977 yılında üretilmeye başlanmıştır. Amerika ve Kanada’da Minolta XG 2 ismi ile üretilmiştir. Avrupa ve diğer yerlerde ise Minolta XG 2 ismi ile üretilmiştir. Tüm modellerinde krom ve siyah kaplama mevcuttur. Vizör üzerinde 1/1000sn den 1 sn’ye kadar poz değerleri gösterir. Minolta XG-E fotoğraf makinesinde diyafram öncelikli mod ve manuel mod vardır.

  • Minolta XG 1

minolta-xg1-kullanimi

Minolta XG 1 fotoğraf makinesi 1979 yılında üretilmeye başlanmıştır. XG 1 ve XG-1 olmak üzere iki farklı üretilmiştir. XG-2 fotoğraf makinesinde Minolta yazısında “rising sun” logosu vardır.

minolta-xg-1-kullanimi

 

 

  • Minolta XG-SE

minolta-xgse-kullanimi

Minolta XG-SE, Minolta XG 1 fotoğraf makinesinin siyah halidir. Hatta isminde bulunan “SE” de “Special Edition” anlamına gelmektedir.

  • Minolta XG-S (XG 9)

minolta-xgs-xg9-kullanimi

Minolta XG-S fotoğraf makinesi 1979 yılında üretilmeye başlanmıştır. Japon’ya da XG-S, Japonya dışında ise XG-9 olarak bilinir. Model olarak Minolta XG-E nin eksik yönlerini tamamlamak için gelmiştir. XG-E modelinden farklı olarak vizör’ün alt kısmında diyafram gösterilmektedir. Bir stop aşağı modu eklenmiştir.

  • Minolta XG-M (X-70)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minolta XG serisinin amiral gemisi olarak bilinir. Diğer Minolta modellerinden ayrılıp yepyeni bir tasarım ile tekrardan üretilmiştir. Minolta X-700 ile kardeş gibi görünürler. 1981 yılında üretilmiştir. XG-M sadece krom modeli vardır. Bu modelde hemen hemen bütün Minolta XG serisinin sorunu olan manuel de pozometrenin çalışmama sorunu düzeltildi. Minolta XG-S nin bütün özelliklerine sahiptir.

  • Minolta X-7

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

1980 yılında üretilmeye başlanmıştır. Minolta X-7, XG-E modelinin basitleştirilmiş hali olarak düşünülebilir. Üst kısım yeniden tasarlanmıştır.

  • Minolta XG-A

 minolta-xga-kullanimi

1982 yılında üretilmeye başlanmıştır. XG 1 modelinin vizörünün kısaltılmış hali diyebiliriz. Minolta XG serisinin son üyesi olup sadece krom kaplama vardır.

Minolta XG Fotoğraf Makinesini Tanıyalım

Minolta XG fotoğraf makinesi 1977-1982 yılları arasında üretilmiş bir seridir. Genellikle sağlam makinelerdir ve analog fotoğraf çekmeye yeni başlamış olan herkesin rahatlık ile kullanabileceği bir fotoğraf makinesidir. En büyük eksilerinden birisi pozometresinin sadece “A(auto)” modun da çalışıyor olmasıdır.

Minolta XG 2 fotoğraf makinesi üzerinde inceleme yapacağım fakat seri genellikle birbirine benziyor. Bu yüzden bu yazının ismini Minolta XG tanıtımını yazdım. 🙂

Benim diğer bir dikkatimi çeken nokta ise Minolta XG 2 fotoğraf makinesinde diyafram önizlemenin olmaması. Bana kalırsa bir eksiklik bu.

minolta-xg-kullanimi

Minolta XG 2 fotoğraf makinesinin üst kısmı tasarlanırken gayet sade tutulmuş. Dijital bir makinedir ve maalesef pilsiz çalışmamaktadır.

minolta-xg-kullanimi-1-

minolta-xg-kullanimi-0-

 

Minolta XG Fotoğraf Makinesine Film Nasıl Takılır?

Minolta XG serisinin film takma düzeneği biraz alışılmışın dışında. Öncelikle Minolta XG fotoğraf makinesinin arka kapağını film geri sarma kolunu yukarıya çekerek açıyorsunuz.

minolta-xg-kullanimi-8-

minolta-xg-kullanimi-9-

Yukarıda da göründüğü gibi, öncelikle filmi film sarma yerindeki çentiklere geçirmeniz gerekmektedir.

minolta-xg-kullanimi-10-

Gördüğünüz gibi filmi çentiklere geçirdikten sonra makineyi kuruyorsunuz ve dişlilere filmin geçtiğinden emin olduktan sonra arka kapağı kapatabilirsiniz.

Minolta XG Fotoğraf Makinesi Vizörü

Minolta XG fotoğraf makinesinin pozometresi bildiğiniz gibi sadece  A(auto) modunda çalışmaktadır. Makineyi A moduna aldığınız zaman vizörden şöyle bir görüntü görürsünüz:

minolta-xg-kullanimi-11-

 

Minolta XG Fotoğraf Makinesi Poz Sayısı

Minolta XG fotoğraf makinesinin poz sayısı, film sarma kolunun hemen yanındadır.

minolta-xg-kullanimi-4-

Minolta XG Fotoğraf Makinesi ISO/ASA Ayarlama:

Öncelikle iso-asa’yı ayarlayalım. Iso/Asa aldığımız filme göre değişmekte. Bu yüzden lütfen filminizin üstünde yazan iso değerine dikkat ediniz.

zenit-kullanimi-6-

Minolta XG fotoğraf makinesinin iso/asa ayarı enstantane ayar yerinden yapılmaktadır. Iso/Asa’yı değiştirmek için enstantane çarkını yukarıya doğru çekip çevirmeniz gerekmektedir.

minolta-xg-kullanimi-3-

Minolta XG Fotoğraf Makinesi Enstantane Ayarlama

Minolta XG fotoğraf makinesinin pozometresi A(auto) mod dışında çalışmadığı için pek fazla kullanılacağını sanmıyorum. Fakat enstantane ayarlama yeri film sarma kolunun hemen yanındadır. Döner mekanizmalı olduğu için çevirmek çok basittir.

Minolta XG Fotoğraf Makinesi Diyafram Ayarlama

minolta-xg-kullanimi-5-

Minolta XG fotoğraf makinesi diğer analog fotoğraf makinelerinde olduğu gibi, diyaframı lens üzerinden yapılmaktadır.

Minolta XG Fotoğraf Makinesi Zamanlayıcısı(Self timer) Nasıl Çalışır?

Minolta XG fotoğraf makinesi zamanlayıcı(Self Timer) On/Off düğmesindedir. Self Timer’s getirmeniz ve deklanşöre basmanız yeterlidir.

minolta-xg-kullanimi-6-

Minolta XG Fotoğraf Makinesi Batarya Kontrolü Nasıl Yapılır?

Minolta XG fotoğraf makinesinin batarya kontrolünü ON/OFF yerinde B.C(Battery Check) den kontrol edilir. B.C. ye getirdiğiniz zaman self timer ışığı yanıyor. Eğer yanıyorsa fotoğraf makinesinin pil vardır. Fakat eğer yanmaz ise pili bitmiştir.

minolta-xg-kullanimi-7-

Minolta XG Fotoğraf Makinesi Kullanımı:

Minolta XG fotoğraf makinesi kullanımı ciddi manada diğer makinelere göre kolaydır. Minolta XG fotoğraf makinesi pillidir ve bez perde kullanılmıştır. Sizi kolay kolay yarı yolda bırakmaz. Fotoğraf makinesini A(auto) moduna almanız yeterli. Vizörden baktığınız zaman ufak sevimli ışık size yardım edecektir. O ışığa göre ışık ayarını yapabilirsiniz.

Minolta XG Fotoğraf Makinesi Filmini Nasıl Çıkartılır?

Minolta XG fotoğraf makinesinin filmini çıkarmak için, body’nin alt kısmında bulunan film geri sarma düğmesine basıyorsunuz ve body’nin üst kısmında bulunan film geri sarma kolu yardımı ile filmi sarabilirsiniz.

minolta-xg-kullanimi-12-

Filmi geri sararken bir anda kolaylaştığı zaman film dişlilerden çıkmıştır. Artık gönül rahatlığı ile arka kapağı açıp filminizi banyoya verebilirsiniz.

Fotoğraf makinesi Gizem’in. Gizem’e de buradan selam söylemek istiyorum. 🙂 SELAMLARRRR

Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana :)

muhammedmulbay@gmail.com

Bir de diğer Analog Fotoğrafçılık yazılarımı okudunuz mu?

Son söz olarak da çektiğim fotoğrafları genellikle instagram profilimde paylaşıyorum. Lütfen buyrun:instagram

 Flickr hesabım için: Tıkla

Bu arada:

Siz de fotoğraf makinenizi yollayın veya gelin tanışalım fotoğraf makineniz hakkında tanıtım yazısı yazalım. :)

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.