Skip to main content

Merhabalar,

Fotoğraf makinesı aldınız ve nasıl kullanılacağını bilmiyorsunuz. Bu yazıyı okuduktan sonra artık işiniz daha kolay olacak. Yazım da genellikle en basit şekilde anlatmaya çalışacağım. Fotoğraf makinanızı verimli şekilde kullanmak istiyorsanız öncelikle otomatik modu bi’ kullanmayacaksınız. En kötü durumunuz da “P” modunu kullanmalısınız. Alıştıktan sonrada “M” modu ile devam edeceğiz hayatımıza. Ben tabii hayat kurtaranın genellikle “p” modu olduğunu düşünüyorum ama neyse. Daha fazla uzatmadan direkt temel fotoğrafçılık terimlerine geçeyim.Tamam geçmeden önce son bir şey belirteyim. Bu fotoğrafçılık terimlerini ciddi ciddi öğrenmeniz gerekmektedir. Yani eğer ben fotoğrafçıyım diyorsanız karşı taraf size “asa/iso” nedir diye sorunca cevap veremiyorsanız üzgünüm ama siz tam anlamı ile fotoğrafçı değilsiniz. Sadece yüksek miktarda parası olan ve bu para ile “bir şey” alan birisisiniz.

MegaPiksel Nedir?

megapiksel

Fotoğraf makinanızı daha da çekici kılan fakat aslında pek çok kullanıcının işine yaramayan yüksek-gereksiz- megapiksel kavramından bahsedeceğim. Öncelikle bu megapikselin “Fotoğraf Kalitesine” hiç bir katkısı yoktur. Megapikselin yüksek olması sadece siz baskı alacağınız zaman işinize yarar. Diğer türlü eğer baskı almayacaksanız sizin işinizi 1.5 megapiksellik bir fotoğraf makinası da görür.

Pekii bu fotoğraf kalitesine megapiksel etki etmiyorsa ne ediyor? diyebilirsiniz. Fotoğraf kalitesine inch başına düşen piksel sayısına bağlıdır.

 

Kontrast  Nedir?Gren

En basit hali ile fotoğrafın en parlak yeri ile en karanlık yer arasında ki farktır. Aşırı kontrastlı siyah&Beyaz fotoğraflar bazen çok güzel olabilirler.

Sezai Yıldırım

 

Gren (Grain), ISO/ASA Nedir?

Fotoğrafta meydana gelmiş gri, ince veya iri halkalara denir. Karlanmanın asıl sebebi yüksek film süratidir. Dijital fotoğrafçılıkta da filmlerdeki gibi yüksek film süratlerinde tercih edildiğinde sensörler (ASA, ISO diye de tabir edilir) karlanmaya sebebiyet vermektedirler.

Daha basit tabir ile fotoğraftaki “noktalardır.” Genellikle istenmeyen bir durumdur fakat moda çekimlerinde ve daha farklı çekimler de fotoğrafı “retro” tarzında yapmak için kullanılabilir.

iso-asa-nedir

muhammed-mulbay-iso

Vizör(Bakaç) Nedir?

vizor-bakac-nedir

Fotoğraf makinelerinde çekeceğiniz objeyi gördüğünüz yerdir. Vizör, hemen hemen bütün fotoğraf makinalarında, pozlandırmayı kontrol etmenizi sağlayan ve diğer bilgileri de vermektedir.

 

Diyafram Nedir?

Diyafram lensten geçen ışığın miktarını ve net alan derinliğini ifade eder.

diyafram-nedir-1

 

diyafram-nedir

Büyük f değeri=kısık diyafram

Diyafram ne kadar açıksa fotoğraf makinanızın sensörüne o kadar fazla ışık girecektir ve o kadar net alan olacaktır.

 

 

Enstantane Nedir?

Kısacası vizörde gördüğünüz görüntüyü ne kadar süre boyunca çekeceğini belirtir. Mesela hızlı bir anı sanki hareketsiz gibi yansıtmak istiyorsanız yüksek enstantane kullanmanız gerekmektedir. Buna kısa pozlama deniz. Aynı şekil de yavaş bir görüntüyü sanki hızlıymış gibi yansıtmak istiyorsanız düşün enstantane kullanmanız gerekmektedir. Buna uzun pozlama denilir.

Bir de Buld modu vardır. Bu normal kullanıcıları aşan bir durum. Eğer fotoğraf çekmeye yeni başlayacaksanız kesinlikle denememenizi öneririm. Buld modu Türkçe çevirisi  “Sınırsız”dır. Enstantane değerini sizin istediğiniz kadar süre açık bırakabilirsiniz. Genellikle Yıldız Çekimlerinde kullanılır.

Enstantane-Nedir

 

Fotoğraf Kaynak: blog.fotografium.com

 

 

Objektif Netleme Nedir?

Şu anda çoğu prof. fotoğraf makinası eğer af(AutoFocus)’ da ise netleyemediği fotoğrafı çekmiyor. Siz ne kadar deklanşöre basarsanız basın. Eğer fotoğraf makinasının yanlış netlediğini veya onun netlediği yerden başka bir yeri netlemek isterseniz MF(ManuelFocus) a geçmeniz gerekli. Bu geçiş işlemi çok basit. Objektifinizin üzerinden hızlıca geçebilirsiniz.

af-mf-nedir

 

Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana :)

muhammedmulbay@gmail.com

Bir de diğer Analog Fotoğrafçılık yazılarımı okudunuz mu?

Son söz olarak da çektiğim fotoğrafları genellikle instagram profilimde paylaşıyorum. Lütfen buyrun:instagram