Skip to main content

Merhaba,

Bu yazımda özel olarak modifiye edilmiş olarak aldığım (half frame) bir fotoğraf makinesinin orijinal halini anlatmaya çalışacağım. Nikkormat FT modeli ile diğer modellerini de anlatacağım. Öncelikle Nikkormat FT modelini elinize aldığınız zaman bir kaç saniye boyunca “bunun enstantane çarkı nerede yahu?” diye body’nin sağına soluna bakabiliyorsunuz. Diğer analog makinelerin aksine enstantane ayarı body ile lens arasında kalan yerde bulunmaktadır. Bu da bu makineyi ilginçleştiren bir özelliktir. Makinenin kullanımı açısından (alıştıktan sonra) gerçekten çok kolaylaştırıyor işleri. Yani diğer türlü sağ eliniz ile makineyi sabitlemişken sol eliniz ile diyaframı ve netliği ayarlamanız gerekmekte ve tam bu sırada da enstantaneyi değiştirmeniz gerekmekte. Tam bu sırada bütün o ayarladığınız şeyler bozuluyor 😀 Ama Nikkormat fotoğraf makinesin de işler böyle değil. Sağ elinizi sadece makineyi tutma ve film sarmak için kullanıyorsunuz. Sol eliniz ile ise hem snatantaneyi değiştirip, diyaframı ayarlayıp ve netlemeyi ayarlıyorsunuz, ha bir de zoom lensi ise zoom in-out yapmak için de kullanıyorsunuz. Nikkormat ismi ile fotoğraf makineleri 1965-1978 yılları arasında üretilmiştir. Daha sonradan üretilen fotoğraf makinelerin ismi Nikon olmuştur.

Daha fazla uzatmadan Nikkormat FT Serisine yoğunlaşalım 🙂 Heyecanlanmaya başlıyorum çünkü.

Nikormat FT

Nikkormat FT 1965-1976 yılları arasında üretilmişlerdir. Genel olarak mekanik makinelerdir. Siyah ve gümüş olmak üzere iki rengi mevcuttur.

nikkormat-ft-kullanimi-analog-fotografcilik-0-

Nikkormat FS

Nikkormat FS serisi 1965-1971 yılları arasında üretilmiştir. Nikkormat FS modeli çok popüler bir model olmadığı için çok sayıda üretilmemiştir.

nikkormat-fs-kullanimi-analog-fotografcilik-1- copy

Nikkormat FTn

Nikkormat FTn modeli 1967-1971 yılları arasında üretilmiştir.

nikkormat-ftn-kullanimi-analog-fotografcilik-6-

Nikkormat FT2

Nikkormat FT2 fotoğraf makinesi 1975-1977 yılları arasında üretilmiştir. Nikkormat FT ile çok bir farkı yoktur. Sadece kullanıcılar dinlenilerek bir kaç revize yapılmıştır.

nikkormat-ft2-kullanimi-analog-fotografcilik-7-

Nikkormat FT3

Nikkormat FT3 1977 yılında sadece bir kaç ay üretilmiştir. Neredeyse Nikkormat FT2’nin aynısıdır.

nikkormat-ft3-kullanimi-analog-fotografcilik-8-

 

Nikkormat FTn Fotoğraf Makinesini Tanıyalım

Nikkormat FTn Fotoğraf makinem şu ana kadar kullanmasından en çok zevk aldığım makinelerden birisi. Half Frame olması ve enstantanenin diğer makineler gibi body’nin üst kısmından değil de lens ile body arasından değiştiriyor olması ise beni cezbeden özellikleri arasında. Tabii bir de Altınay Abi’den aldığım Tokina 28-85 lensi takınca tadından yenmez oldu 🙂

Daha fazla uzatmadan hemen nikkormat fotoğraf makinemizi tanımaya başlayalım:

Nikkormat FTn Fotoğraf Makinesinin Ön kısmı aşağıdaki gibidir.

nikkormat-ftN-kullanimi-analog-fotografcilik-10-

nikkormat-ft2-kullanimi-analog-fotografcilik-12-

nikkormat-ft2-kullanimi-analog-fotografcilik-14-

nikkormat-ft2-kullanimi-analog-fotografcilik-13-

 

Nikkormat FTn Fotoğraf Makinesine Film Nasıl Takılır?

Nikkormat FTn fotoğraf makinesine film takmak diğer filmli fotoğraf makinelerine takmak kadar kolaydır. (Canon FT QL hariç 🙂 ) Arka kapağı çoğu filmli fotoğraf makinesinde olduğu gibi sarma kolunu yukarı çekerek açamıyorsunuz maalesef. Aşağıda ok ile gösterilen yeri aşağıya doğru çektiğiniz zaaman arka kapak açılmaktadır.

nikkormat-ft2-kullanimi-analog-fotografcilik-16-

Nikkormat FTn Fotoğraf Makinesi Poz Sayısı

Nikkormat FTn fotoğraf makinesi poz sayısı body’nin sağ üstündedir. Bence çoğu filmli fotoğraf makinesine göre güzel poz sayacı var. 🙂

nikkormat-ft2-kullanimi-analog-fotografcilik-17-

Nikkormat FTN Fotoğraf Makinesi ISO/ASA Ayarlama:

Öncelikle iso-asa’yı ayarlayalım. Iso/Asa aldığımız filme göre değişmekte. Bu yüzden lütfen filminizin üstünde yazan iso değerine dikkat ediniz.

zenit-kullanimi-6-

Nikkormat FTn fotoğraf makinesinin iso/asa ayarı çoğu filmli fotoğraf makinesine göre farklıdır. Body’nin alt kısmında ayarlanmaktadır.

nikkormat-ft2-kullanimi-analog-fotografcilik-18-

Nikkormat FTn Fotoğraf Makinesi Enstantane Ayarlama

Nikkormat FTn fotoğraf makinesini sevmemdeki asıl nedenlerden birisi de enstantane çarkının çoğu filmli fotoğraf makinesinde olduğu gibi body’nin üst kısmında değil de lens ile body arasında olmasıdır. İlk başlarda her ne kadar kullanımı konusunda birazcık zorlansamda sonrasında gerçekten büyük bir kolaylık sağlıyor. Sonuçsa sol elimiz ile zaten lensten tutuyoruz. Bu sırada direkt enstantaneyi değiştirmemize olanak sağlıyor.

nikkormat-ft3-kullanimi-analog-fotografcilik-19-

Nikkormat FTn Fotoğraf Makinesi Diyafram Ayarlama

Nikkormat FTn fotoğraf makinesinin diyafram ayarı çoğu filmli fotoğraf makisinde olduğu gibi lens üzerinden ayarlanmaktadır.

nikkormat-ft3-kullanimi-analog-fotografcilik-20-

Nikkormat FTn Fotoğraf Makinesi Zamanlayıcısı(Self timer) Nasıl Çalışır?

Nikkormat FTn fotoğraf makinesinin zamanlayıcısı (self timer) body’nin üzerindendir.

nikkormat-ft3-kullanimi-analog-fotografcilik-21-

Nikkormat FTn Fotoğraf Makinesi Kullanımı:

Nikkormat FTn şu zaman kadar kullandığım filmli fotoğraf makineleri arasında kullanmayı en çok sevdiğim makineler arasında. Bu sevmemin nedeni modifiye edilmif half frame e çevirilmiş olması da olabilir. .) Evet yanlış okumadınız Burak Yılmaz arkadaşım kendisi makinenin içini açıp mekaniği ile orası ile burası ile oynayıp Full Frame bir fotoğraf makinesini half frame çevirmiş. Nikkormat ile her fotoğraf çekeceğim zaman mutlu oluyorum ve genellikle o gün taktığım filmi bitiriyorum. 36’lık bir filmde 72 kare fotoğraf demek bu. 🙂 Neyse daha fazla uzatmayayım. Nikkormat FTn diğer filmli fotoğraf makineler gibi birazcık ağır. Benim kullandığım lensinde buna etkisi var elbette.  Beni en çok cezbeden özelliği enstantane ayarlamasının body’nin üst kısmında değil de direkt lens ile body arasından yapıyor olmam. Bu bana kalırsa her fotoğraf makinesinin yapması gereken bir özellik. Kullanış olarak da çok rahatlatıyor. Her ayarladığın enstantane değerini vizörden baktığın zaman görebiliyorsun.

Nikkormat FTn Fotoğraf Makinesi Filmini Nasıl Çıkartılır?

Öncelikle film bittikten sonra body’nin alt kısmından film geri sarma kilidine tıklamanız gerekmektedir. Daha sonradan hemen hemen her filmli fotoğraf makinesinde olan film geri sarma kolu yardımı ile geri sarabilirsiniz.

nikkormat-ft2-kullanimi-analog-fotografcilik-16-

Filmi geri sararken bir anda kolaylaştığı zaman film dişlilerden çıkmıştır. Artık gönül rahatlığı ile arka kapağı açıp filminizi banyoya verebilirsiniz.

Nikkormat FTn fotoğraf makinesi ile çektiğim bir kaç görsel aşağıdadır:

nikkormat-ft-kullanimi-muhammedmulbay-film-fotografciligi-5- nikkormat-ft-kullanimi-muhammedmulbay-film-fotografciligi-4- nikkormat-ft-kullanimi-muhammedmulbay-film-fotografciligi-3- nikkormat-ft-kullanimi-muhammedmulbay-film-fotografciligi-2- nikkormat-ft-kullanimi-muhammedmulbay-film-fotografciligi-1-

Nikkormat FTn fotoğraf makineniz eğer benim kullandığım gibi half frame bir makine ise “hikaye fotoğrafçılığı” adı altında bir sürü güzel an yakalayabilsiniz. Düşüneceğiniz şey bir önceki kare ile bir sonraki kareye nasıl birbirine bağdaştırabilirim olacaktır. 🙂

Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana :)

Flickr hesabım için: Tıkla

iletisim@muhammedmulbay.com

mym

Leave a Reply