Merhabalar,
Bu yazımda benim bildiğim ve kullanmış olduğum makro tekniklerini uygulamalı olarak anlatacağım. Geniş kapsamlı ve bol görselli bir yazı olacak. Açıkçası temel seviyede makro fotoğraflar çekmek için bir sürü para vermenize gerek yok. Hatta işi biraz daha abartıp 11-12 dolar verip cep telefonunuz için aldığınız lens bile işinizi görecektir. Ben her zaman olduğu gibi: “ya yaparım ben bunu” diyerek bir kaç lens yaptım cep telefonum için. Bu lensleri buradan inceleyebilirsiniz.
Aşağıdaki fotoğrafları Sony Ericsson Xperia Ray marka cep telefon ile çektim ve telefonum da düzenledim. Düzenlemede kullandığım uygulamaları buradan inceleyebilirsiniz.
Fakat tabii sinek, böcek fotoğrafları istiyorsanız yazının devamını okumaya devam edin. Birazdan tekniklerde de açıklayacağım. 18-55mm lens gibi fotoğraf makinesinin yanında default gelen objektif ile bile aşırı derecede güzel makro fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Amaa şişşştt aramızda kalsın. 🙂
Bu arada fotoğrafını çekecek örümcek veya yeni ölmüş böcek bulamadım. Örümceklerin ağ’larından (büyük olasılıkla akşam yemekleri olacaktı) bir kaç tane böcek çaldım. Pişman değilim. Bu yüzden çektiğim sinek veya sivrisineklerin üzeri biraz örümcek ağı olabilir.
Çift Lens Tekniği:
Bu teknik biraz farklı. Çift lens tekniğini uygulayabilmeniz için eliniz de iki lens olması gerekmektedir. Takdir edersiniz ki iki lensi birbirine bağladığımız zaman normalin iki katı kadar cam olacağı için gerek keskinlikte gerek ışık geçirgenliğin de belli bir miktar azalma olacağını bilmemiz gerekmektedir. Fakat o kadar da sorun edilecek bir şey değil.
Ben bu işlem için elimde bulunan iki adet analog lensi kullanacağım. Bunlar Auto-Exaktar 1:2.8 f=135mm lens ve Helios 44m-4 58mm f/2 lenstir.
Bu iki lensi veya başka iki lensi birbirine bağlamak için Step-up Step-down filtre çapı dönüştürme adaptörleri vardır. Bunları kullanırsanız daha sağlıklı olacaktır. Fakat şu anda benim elimde maalesef bunlardan yok. Bu yüzden iki lensi birbirine bağlamak için elektrik bandı kullanacağım.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta Body’nize taktığınız lensin diyafram değeri en kapalı konumda olacak ve lensin önüne ters olarak taktığınız ikinci lensin ise diyafram değeri en açık olması gerekmektedir.
Bunun sebebi net alan derinliğini arttırmak ve fotoğrafın etrafında ki siyahlık etkisini yok etmek. Eğer öndeki lensi diyaframı en açık konumdayken bile fotoğrafınız da çevresinde siyahlık etkisi var ise başka bir lens deneyebilirsiniz veya çektiğiniz nesneyi kadrajın tam ortasına alırsınız ve daha sonra photoshop ile Crop’layabilirsiniz. Body bağladığınız lensin focus’u ile oynayarak çekeceğiniz nesnenizi netleyebilirsiniz.
Ters Lens Bağlama Tekniği
Ters lens bağlama tekniği en ucuz tekniklerden birisidir. Normal de kullandığınız lensiniz zaten var o lensi sadece body’e ters bağlamak için bir adaptör almanız gerekmektedir. Bu adaptörün fiyatı 5$-10$ arasındadır. Bir çok ters bağlantı adaptörün de diyafram ayarı ve AF olmuyor. Bu yüzden gözünüze güvenmeniz veya Live View Mod da çekmeniz gerekmekte. Eğer benim gibi analog lens kullanmıyorsaniz diyafram ayarı yapamazsınız. Diyafram ve netlik ayarı yapabilmeniz için özel çiplerden almanız veya kendiniz body ile lens arasına bağlantı sağlamanız gerekmektedir.
Uzatma Tüpü Bağlama:
Uzatma tüpünü istediğiniz lense bağlayabilirsiniz. Fakat mm’si düşük olan lensler de daha fazla makro yapmakta. Yani 18-55mm lensi kullanabilirsiniz veya 17-55mm Tamron lens olabilir. 70-300mm lens denedim fakat yaklaşık 3-4 m geriye gitmeniz gerekmekte çekebilmeniz için ve makrosu makro demek yanlış olur. 😉 uzatma tüpünün ücreti 10$-25$ dolar arasında değişmektedit. Tabii daha kaliteli alirsanız fiyat daha da yukarılara cikmakta.
Kullandığım uzatma tüpü üç parçadan oluşmaktadır.
Uzatma tüpü yardımı ile 50D+Canon EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 IS ile çekilmiş fotoğrafları:
Sallama Çay
Focus Stacking Teknigi:
Güzel olanı en sona bıraktım. Focus Stacking Tekniği ile aşağıdaki gibi fotoğraflar çekebilirsiniz. Focus Stacking Tekniği ile çift lens tekniğini birleştirdim aşağıdaki fotoğrafları çekerken.
Aslına bakarsanız bir fotoğraf çekim tekniğinden çok fotoğraf işleme tekniği dersek sanırım daha doğru olur. Bu teknik ile fotoğraf çekmek için ortamdaki ışığın değişken olmaması çok önemli bir unsurdur. Çünkü böyle bir fotoğraf çekmek için 30-40 fotoğraf çekeceksiniz ve ışığın geliş açısı, wb veya tonlamalar değişirse o kadar çektiğiniz fotoğrafı çöpe atabilirsiniz.
Focus Stacking Tekniği Neden Gerekli?
“Ya bir fotoğraf çekmek için 30-40 tane fotoğraf neden çekiyorum. Bu gereksiz değil mi?” gibi sorular aklınıza gelebilir. Bunu hemen açıklayayım. Bu kadar yakından fotoğraf çekerken net alan derinliği çok az olmakta. TV reklamı gibi olacak ama aşağıdaki fotoğrafta focus stacking tekniğinin neden gerekli olduğunu bariz bir şekilde anlayabilirsiniz.
Focus Stacking Tekniği Nasıl Uygulanır?
Öncelikle fotoğrafınızı çekeceğiniz bir bir nesne veya bir böcek bulmanız gerekmektedir.(Fotoğraf çekmek için hiçbir canlıyı öldürmeyin. Ölmüş olan böcek bulun!)
Böceğimizi bulduk şimdi uygun ortamı ayarlamamız gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken diğer bir unsur makinenizin ve çekeceğiniz nesnenin hareket etmemesi. Yoksa zaten kısıtlı olan netlikte bozuluyor ve sonradan photoshop ile işlemeniz de aşırı şekilde zorlaşıyor
Şimdi fotoğraf çekmeye hazırız. Makineyi “M” moduna getiriyoruz ve ışık şartlarına göre ayarlamaları yapıyoruz. ISO/ASA değerini mümkün olan en küçük değerde tutunuz.
Sıra geldi fotoğraf çekmeye.
Makineyi ve çektiğiniz nesneyi hiç hareket ettirmeden focus halkasını çok çok az hareket ettirerek sıra sıra fotoğraf çekiyoruz. Benim kullandığım Auto-Exaktar 1:2.8 f=135mm lensin focusu çok hassas olduğu için bu işlem aşırı bir şekilde kolay oldu. Aşağıda ki gif’den netlemeyi görebilirsiniz. Aşağıdaki gif de renk farkları mevcut.
Bu görüntünün photoshop’da birleştirilmesi ve renkleri ile oynanması sonucunda aşağıdaki görüntü oluşmakta.
Focus Stacking Tekniği ile fotoğrafları Photoshop’da Düzenlemek:
Focus stacking tekniği ile çektiğiniz fotoğrafı photoshop’da aşağıdaki gibi düzenleyebilirsiniz. Öncelikle Photoshop’u açıyoruz ve üst menü kısmından File-Scripts-Load Files into Stack’ı tıklıyoruz.
Buradan focus’u değiştirerek çektiğimiz görselleri seçiyoruz ve “ok” tıklayarak photoshop’un bütün fotoğrafları tek bir layer layer olarak sıraya diziyor.
Layer’lama işlemi bittikten sonra sağ taraftan bütün layelları seçiyoruz ve üst menüden Edit-Auto-Align Layers seçeneğine tıklıyoruz.
Auto-Align Layers sçeneğine tıkladığımızda böyle bir ekran karşımzı çıkacaktır. Buradan Auto seçeneğine tıklıyoruz ve ok deyip Focus Stacking Tekniği ile çektiğimiz görselleri hizalamasına yarıyor.
Bu işlemden sonra artık çektiğimiz bütün fotoğraflar hizalandı. Üst menüden Edit-Autı-Blend Layers seçeneğine tıklıyoruz ve aşağıdaki screenshot’da ki gibi stack images seçeneğini tıklayıp işlem yapmasını bekliyoruz.
Bu işlem diğer işlemlere göre biraz daha uzun sürebilir. Bunun sebebi daha önce hizaladığınız fotoğrafların arasından en net olan kısmı alıyor ve diğer yerlerini siliyor. Bu yöntem ile focus stacking tekniği ile çektiğimiz fotoğraflar komple net oluyorlar.
Sağ taraftaki layer kısmında gördüğünüz gibi her layerdan net alanı almış ve diğer yerleri silmiş.
Bundan sonrası artık photoshop ile renk ayarları yapmanız ve gereksiz gördüğünüz yerleri croplamanız ile son buluyor.
Ben örümcek bulamadığım için görseller o kadar da iyi olmadılar fakat umarım siz daha güzel bir böcek bulursunuz ve daha iyi fotoğrafları çekersiniz. 🙂
Cok teshekkurler. Çok guzel anlatarak detaylari bildirmissiniz