Merhaba,
Bu yazımda çok uzun zaman önce yazmaya başladığım. (Açıkcası yazmaya başlamadım ama gerekli araştırmayı yaptım.) bir yazıyı tamamlamaya çalışacağım. Bildiğiniz gibi analog fotoğrafçılık biraz zahmetli bir uğraş. Gerek maddi olsun gerek ise bir çok oluşabilecek sorun ile çıkan sonuçları kestirmeniz biraz zor olmakta. Fakat dijital fotoğraf makinesi gerek ekranından dolayı gerek ise sonradan bir çok uygulama ile düzenleme imkanı var.
Burada Analog Mu Dijital Mi? diye tekrardan konuşmayacağım. Eğer önceki yazımı okumadıysanız öncelikle sizi buraya alayım.
(Dipnot: Bu karşılaştırma hiçbir şekilde bilimsel bir bulguya dayanmamaktadır. Bu karşılaştırma yanlış olabilir. Kullandığım filmin kalitesin farklı olabilir, kullandığım tarayıcı kötü olabilir veya film banyo yapılırken kimyasal süreleri farklı çıkmasına neden olmuş olabilir. Bu kıyaslama özneldir ve deneyimlerimden yola çıkarak oluşturduğum bir yazıdır. Yani bu yazıya bakıp “Analog kötü! Dijital kötü!” sonuçlarına varmamanızı öneririm. Sadece aklınızda fikir oluşması için yazmaya başladım)
Şimdi nasıl kıyaslama yapacağımdan bahsetmek isterim. Öncelikle elimde dijital olarak Canon 60D ve analog olarak da Canon 300V fotoğraf makinesi vardı. Bu iki fotoğraf makinesini ve lensleri yanımda taşıyarak aynı yerden, aynı lens, aynı enstantane ve aynı diyafram değerleri ile fotoğraf çektim. Bu çıkan fotoğrafları kıyaslayacağım. Fakat öncelikle isterseniz bir kıyaslama yapalım. 🙂
Bu kıyaslama ne kadar doğru olur o konuda hala şüphelerim var. Sonuçta aynı koşullarda yarışmıyorlar. Ama olsun biz kıyaslayalım.
Bir fotoğraf makinesinin analog bir fotoğraf makinesinin dijital olduğunu bir kenara bırakıp kıyaslamaya kalkarsak şöyle bir tablo çıkıyor:
[table id=1 /]Yukarıda Canon 300V ve Canon 60D fotoğraf makinesinin teknik açıdan kıyaslamasını gördünüz. İsterseniz hemen Canon 60D ve Canon300V ile çekilmiş görsellere geçelim.
- Canon EOS 300V fotoğraf makinesinde Fujicolor C200 (2015) tarihli film kullandım.
- Canon EOS 60D fotoğraf makinesinde Sandisk Extreme 32GB hafıza kartı kullandım.
Renkler:
Gördüğünüz gibi renk farkları mevcut. Bunun sebebi dijital fotoğraf makinelerinde otomatik WB olmasıdır. Fakat filmli fotoğraf makinesinde WB takmış olduğunuz filme göre,yapılan banyoya göre değişmektedir. Bu yazımda fotoğraflar üzerinde ekstra bir renk ayarlaması, kontrast ayarlaması veya keskinlik yapmadım. (Banyodan sonra taranırken elbette bir düzenleme yapılmıştır diye tahmin ediyorum.)
Renklere Göre İle Kıyasladığımız Zaman Bu Kategoride Birinci: Dijital Fotoğraf Makinesi!
Keskinlik ve Gren:
Bu yazıyı yazarken maalesef kaliteli bir tarayıcı bulamadım ve filmin gerçek kalitesine erişemedim. Fakat daha sonradan bir arkadaşımın aklına dijital fotoğraf makinesi ile çektiğimiz görseli analog ile çekilmiş fotoğrafın tarandığı makinenin kalitesine getirmek geldi. Ben de aynen bu şekilde yaptım. Analog fotoğraf makinesi ile çektiğim ve taranılan görüntünün çözünürlüğü 1544×1024 ve 72dpi. Dijital fotoğraf makinesi ile çektiğim fotoğrafı photoshop ile bu boyutlara düşürdüm ve kaydettim. Sonuçta doğru bir değerlendir için ikisininde birbirine benzemesi gerekmekte.
Aşağıdaki örnekte analog fotoğraf makinesi ve dijital fotoğraf makinesi arasındaki keskinliği inceleyebilirsiniz:
Bu fotoğrafın sonucunda şöyle bir şey diyebiliriz: Film dijital’e göre daha az keskin ve daha grenli. Fakat bu konuda kesinlikle daha keskin ve daha az grenli fotoğraf doğrudur diyemeyiz.
Keskinlik ve Gren İle Kıyasladığımız Zaman Bu Kategoride Birinci: Filmli ve Dijital Fotoğraf Makinesi!
Highlights:
Film yüzeyinin dijital sensörlere göre daha az doku kaybı olduğunu biliyoruz zaten. İsterseniz hemen deneyelim.
Baz alacağımız fotoğraf aşağıdaki fotoğraftır.
İki fotoğrafta denizin üzerindeki güneşin yansımasını incelediğimiz zaman, hem dijital de hem de filmde sanki doku var gibi gözüküyor. Fakat parlaklığını düşürdüğümüz zaman karşımıza çıkan sonuç aşağıda:
Gördüğünüz gibi dijital fotoğraf makinesinde neredeyse denizin üzerinde doku yok, fakat film’de denizin üzerindeki dokuyu görebiliyoruz.
Highlights Performansı İle Bu Kategoride Birinci: Filmli Fotoğraf Makinesi!
Fotoğraf Çekmek:
Fotoğraf çekmek bana kalırsa filmli fotoğraf makinesinde daha zevkli ve bir o kadar da zor. Dijital bu konuda çok daha rahat. Hem çektiğin görüntünün üzerinde hemen değişikler yapmak olsun gerek ise değerleri ayarlayabilmek olsun.
Bu yüzden analog fotoğraf makinesi daha çok “iş” değil de hobi veya ruhunu temizlemek olarak düşünülebilir.
Çünkü filmli fotoğraf makinesi için öncelikle film almalısın, bu filminde 36 poz var, lcd ekranı mevcut değil bu yüzden çektiğin fotoğrafın nasıl çıktığını göremiyorsun. Fotoğraf çekmen yetmiyor, çektikten sonra bir sürü şey başına gelebilir. Film yanabilir, filmi banyo yaptırırken yanlış değerlerde yaparlarsa filmin boşa gidebilir veya yanlışlık ile arka kapağı açabilirsin.( O kadar da değil herhalde!)
Sağladığı Bir Çok Avantaj İle Bu Kategoride Birinci: Dijital Fotoğraf Makinesi!
Sonradan İşlemek:
Ben haftanın iki günü freelance olarak ürün fotoğrafçılığı yapmaktayım. Bir fotoğraf çekiminde 100-200 tane fotoğraf çekebiliyorum ve bu fotoğrafların müşterinin istediği formata uygun düzenlenmesi ve yollanması gerekiyor. Bu dijital de analog fotoğrafçılığa nazaran çok daha kolay. Ufak bir hesap ile aldığınız paradan daha fazla parayı filme ve banyosuna verebilirsiniz.
Sağladığı Bir Çok Avantaj İle Bu Kategoride Birinci: Dijital Fotoğraf Makinesi!
Maliyet:
Hepimizin bildiği gibi film fotoğrafçılığı biraz pahalı bir uğraş. İsterseniz ufak bir hesap yapalım.
- Orta Seviye Bir DSLR Fotoğraf Makinesi Body’si (60D): 1.500 TL civarlarında.
- 35 mm SLR Fotoğraf Makinesi Body’si (300v): 100 TL civarında. (150 tl ye lensi ile birlikte bulabilirsiniz.)
Gördüğünüz gibi ilk başta DSLR aşırı masraflı gelmektedir. Fakat biraz daha inceleyelim. Filmli fotoğraf makinemizi kullanabilmemiz için bir film gerekmekte ve bu filmi de banyo yaptırıp taratmamız gerekmektedir.
- 35 mm Film: 8 TL (Ortalama)
- 35 mm Film Banyosu ve Tarama: 7 TL (Ortalama)
Toplamda bir filmi alması, banyosu ve taratması 15 TL ye mâl olmaktadır.
Bir DSLR almadınız ve bütün paranızı filme ve banyosuna sakladınız diyelim. 1500/15=100 film ve banyo yapar bu.
Her filmde 36 poz olduğunu düşünürsek: 36*100= 3600 fotoğraf eder.
Ortalama DSLR ler perde ömrü için 50.000 ile 300.000 arasında değişmektedir. Biz en düşük perde hızını baz alalım.
Diyelim ki DSLR aldık ve 50.000 perde hızında bozuldu. Bu demektir ki 50.000 fotoğraf çekmişiz ve toplamda 1.500 TL verdik.
Aynı fotoğraf sayısını(50.000) 35 mm SLR fotoğraf makinesinde çekmiş olsaydık kaç para ödemiş olacağımızı hesaplayalım.
Kaç film kullanmamız gerekiyordu: 50.000/36= ~1389 makara film demek.
1389*15= 20.835 TL demek
Kaba bir hesap ile dslr ile 35 mm slr fotoğraf makinesinde aynı kare fotoğraf çekmek için yaklaşık 13 kat daha fazla para ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Başka bir açıdan bakarsak 50.000 fotoğraf çekmek yerine 13 adet 60D alabilirsiniz. (Topluca alınca bir indirim yapar bana kalırsa)
Sonuca bakarak çıkarımda bulunmamız yanlış olabilir. Bu yüzden fotoğraf başına düşen ücreti hesaplayalım.
DSLR fotoğraf makinesine 1.500TL verdiğimizi düşünelim ve 50.000 shutterda bozuldu diye düşünürsek.
DSLR Fotoğraf Makinesinde Fotoğraf Başına Düşen Ücret: 1500/50000= 0.03 TL (3 kuruş)
35 mm SLR Fotoğraf Makinesinde Fotoğraf Başına Düşen Ücret: 15/36=0.41 TL (40 Kuruş)
Maliyet Açısından Hesapladığımız Zaman Bu Kategoride Birinci: Dijital Fotoğraf Makinesi!
SÖZÜN ÖZÜ:
Bir çok değerlendirme yaptık ve sonuç olarak artıları ve eksileri ortaya koyduğumuz zaman DSLR öndedir. Dijital fotoğrafın sağladığı bir çok avantaj vardır. Fakat yanında da bir çok dezavantaj getirmektedir. Mesela fotoğraf karesi başına düşen emeğin azalması. Yani bir 35 mm SLR fotoğraf makinesi ile çektiğin 3600 fotoğraf belki de DLSR fotoğraf makinesi ile çektiğin 50.000 fotoğrafa denk gelecek kalitede olabilir. Bu özneldir. Yani burada yaptığım hesaplamalar sadece kağıt üzerinde hesaplardır gerçek ile alakası olabilir veya olamaz.
Bu yüzden hem dijital hem de filmli fotoğraf makinesi alın ve değerli gördüğünüz fotoğrafları, çoğu fotoğraf çeken kişi gibi, filmli çekersiniz ve geri kalan fotoğrafları da dijital ile.
Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana
muhammedmulbay@gmail.com
Bir de diğer Analog Fotoğrafçılık yazılarımı okudunuz mu?
Flickr hesabım için: Tıkla
Son söz olarak da çektiğim fotoğrafları genellikle instagram profilimde paylaşıyorum. Lütfen buyrun:instagram