Merhabalar,
Bu sıralarda en çok sorulan ve dikkatimi çeken konulardan birisi Mehmet Can Başganın ve benim tabirim ile en çok “sevap points” getiren sorulardan bir tanesinin cevabı gene benim blog’umda. 10 Madde İle Analog Fotoğraf Makinesi Alma Rehberi
Ama aslında bu sizin sorduğunuz soruların cevabı değil. Çünkü siz “Analog fotoğrafçılığa yeni başlayacağım hangi makineyi önerirsiniz?” diyorsunuz biz de ahan da buyrun yahu makine alma rehberi diyoruz. Yani.
Ama tabii üşengeçliğimden şimdiye kadar bir şey demedim. Vizeler başlaması dolayısıyla biraz vakit bulabildim ve hadi yazayım bari dedim 😀 Bu yazımda başlangıç için ideal analog fotoğraf makinelerini sıralayacağım. Tabii aklımdan kaçan veya dikkate almadığım makineler de olabilir. Genellikle farklı, piyasada çok bulunan, ucuz ve film formatına göre makineleri inceleyeceğim. Bu makineler olmadan da analog fotoğraf çekebilirsiniz. Sadece aklınızdaki soru işaretlerini bir kaçını gidermeyi hedefliyorum. Analog fotoğrafçılık emek ve para gerektiren bir uğraş. Yok “vintage görüntü çekmek istiyooorum ben aslındaaaa” veya “retroo tarzlar hoşuma gidiyor” diyorsanız analog makine alıp da piyasasını yükseltmeyin. Lütfen. Ben aradığım zaman veya herhangi bir şehire gittiğim zaman “ooo Muhammed gelmiş, analog fotoğrafçılıktan arkadaşım gel kahve içelim dertleşelim” diyen kişiler istiyorum. Hemen hemen bir çok analog fotoğraf çeken kişi de bu şekilde. Cana yakın. Senin o vintage efektini tatlım ios, windows phone ve android’de bir sürü uygulama ile yapabiliyorsun. Kısaca belli başlı bir kaç konu hakkında bilgi verip daha sonradan hangi marka makine almalısınız? Veya başlangıç için hangi analog fotoğraf makinesi iyidir e gireceğim. Ona göre okuyun 🙂 Neyse daha da dağıtmadan konumuza girelim.
Şimdi piyasada bir sürü formatta film kullanan fotoğraf makinesi vardır. Bunlardan en çok tercih edilenleri 35mm, 120mm ve 110mm filmdir.
1- Analog Fotoğrafçılığa Hangi Format ile Başlamalıyım?
Her şeyde olduğu gibi fotoğrafçılıkta da bir standartlık olmak zorundadır. Bu yüzden üreticiler full frame(35 mm) ve Large format(orta format) diye en temel 2 formata ayırmışlardır fotoğrafçılığı.
Bu formatlar sensörün boyunu daha doğrusu filmin boyutunu temsil eder.
Full Frame (35 mm)
Full frame veya diğer adı ile 35mm diye geçen format analog fotoğrafçılığında ve dijital fotoğrafçılıkta en çok kullanıllan film/sensör boyutudur. Burada film şeridi 36x24mm den oluşmaktadır. Bu da günümüzde (dijital fotoğrafçılıkta) sensörün boyutu ile eş değerdedir. Şu anda en ucuz ve en kolay film bulabileceğiniz formattır. Hemen hemen her eski “mahalle fotoğrafçınızda” vardır. Yoksa dolaplarını kurcalasın kesin vardır.
110 mm Film Format
110 mm film formatı belli bir süre kullanılmış küçük fotoğraf makineleri için tasarlanmıştır. Şu anda 110 mm film bulmanız birazcık güç ve pahalı. Hadi buldunuz diyelim banyosu pahalı, taraması sıkıntılı. Bu yüzden hiç girmeyin derim.
Large Format/Medium Format (120 mm)
Büyük format ve Orta format fotoğraf makinesi genellikle profesyonel kişiler tarafından tercih edilir. Dijital fotoğrafçılıkta da vardır ve gene dediğim gibi profesyonel kişiler tarafından tercih edilir. Çünkü sensör boyutu 35mm ye göre kat kat büyüktür ve çıkan fotoğrafın depolanması güçtür.
Analog fotoğrafçılıkta da aynı şekilde film büyük olup poz sayısı düşüktür. Fakat kalite olarak baya yüksektir. Bu tür film kullanan fotoğraf makinelerini kullanmak 35mm ye göre çok daha zordur ve daha pahalıdır. Bazı orta format fotoğraf makineleri 10 pozluk olurken bazı büyük format fotoğraf makinelerinin poz sayısı 1 e kadar düşebiliyor. Doğal olarak bu film kullanan fotoğraf makineleri de büyük oluyor.
Sonuç:
Analog fotoğrafçılığa 35 mm film formatı ile başlarsanız daha iyi olur. Çünkü 35mm filmi bulmak/banyo yaptırmak daha basit. Bu işe yeni başlayacağınızı düşünürsek kesinlikle 35 mm. 🙂
Başlangıç İçin Hangi Marka Analog Fotoğraf Makinesi Almalıyım?
1- Zenit (50-150TL)
Yılların eskitemediği ve hemen hemen hepimizin aklına “analog fotoğrafçılık” dendiği zaman ilk gelen marka. Rusya’nın belki de o zaman ki politakasından kaynaklı olarak açıkcası “sürümden” kazanılan bir fotoğraf makinesi.
Zenit bir marka fotoğraf makinesi alırsanız risk almış olursunuz. Bir çok kişi Zenit fotoğraf makinesi alıp ilk kullanımda perdesinin bozulmasından dolayı analog fotoğraf çekmeyi bıraktı. Fakat tam tersi de olabilir. Bir çok kişi hala daha Zenit marka fotoğraf makinesi kullanıyor ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Zenit fotoğraf makinesi bozulduktan sonra aksesuar olarak kullanılacak bir makine. Zenit’in en büyük sorunlarından birisi perdesidir. Bunun sebebi de bez perde kullanılmış olmasıdır. Bez perde yıllar içerisinde yıpranıyor ve yırtılabilir veya yapıştırıldığı yerden sökülebiliyor. Yapacağınız masraf yerine yeni bir tane daha alabilirsiniz. Ben hala daha arada kullanıyorum mesela. Derler ya “o deklanşöre bastığım zaman çıkan perde sesi beni cezbeden” diye aynı o şekilde. Zenit bir yaşam tarzı bence. Sonuç büyük hüsran da olabilir çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Zenit fotoğraf makinelerinin genellikle pozometresi çalışmıyor. Analog fotoğrafçılığa yeni başlayacak birisi olarak ortamdaki ışığı gözünüz ile ölçemeyeceğinize göre pozometrenin çalışması sizin için önemli bir faktördür. Bunun haricinde eğer uzun vadeli düşünüyorsanız Zenit’in perde hızı sizin işinizi görmeyecektir. Bunun haricinde ucuz ve çok kolay bulunabilecek bir fotoğraf makinesidir. M42 bayonet kullanmaktadır. Bu da aldığınız lensi hemen hemen her makinede kullanabilirsiniz demektir.( Çevirici yardımı ile)
4- Fed (50-100 TL)
Fed marka fotoğraf makinesi derken rangefinder fotoğraf makinelerini kastediyorum. Rangefinder fotoğraf makinesi demek vizörden bağımsız çalışıyor demektir. Yani gördüğünüz görüntü ile filmin üzerine düşen görüntü birazcık farklıdır. Bir çok rangefinder fotoğraf makinesi “en basit fotoğraf makinesi” mantığı ile çalışır. Perde mekanizması temel seviyededir. Bu yüzden bez perde veya çelik perde yoktur. Fotoğraf makinesinin içinde bir mekanizma vardır ve o mekanizma sayesinde plastik bir şey lensi kapatıp açar. Kolay bozulabilir. Fed fotoğraf makineleri bez perde kullanıyor bu arada. Kullanması zevkli makinelerdir. Lens bulmanız zordur. Hadi diyelim lensi buldunuz bir de lense uygun vizör bulmanı gerekecektir. Bu yüzden lens değiştirmeniz çok zordur. Fed veya diğer rangefinder fotoğraf makinelerinde kullandığınız lensleri maalesef başka makineler de kullanmanız zordur. Daha çok entel kişiler tarafından kullanılmaktadır. Malum ilginç bir makine sonuçta.
3- Pentax (75-300 TL)
Pentax adını yıllarda “dayanıklılıktan” alan bir fotoğraf makinesi markasıdır. Ben gizli Pentax hayranı birisiyimdir.
Pentax benim gerçekten sevdiğim fotoğraf makine markalarından birisidir. Orta halli bir fotoğraf makinesi olup hemen hemen kolay bulunabiliyor. Pentax analog fotoğraf makinelerinin bir çoğunda çelik perde kullanılmıştır. Perde hızı da sizi uzun yıllar idare edecek şekilde tasarlanmıştır. Genellikle 1/1000 sn kadar çıkar. Dayanıklı bir fotoğraf makinesidir. Bazı modelleri m42 bayonet kullanmaktadır. M42 bayonet kullanan bir Pentax alırsanız tadından yenmez 🙂 Pentax’ın avantajlarından birisi de çıktığı yıldan beri aynı bayoneti kullanıyor olmasıdır. Bu sebep ile analog aldığınız lensi dijital pentax marka fotoğraf makinenizde kullanabilirsiniz. Pantax bilinen bir marka olduğu için elden çıkarmakta kolaydır.
4- Olympus (100-500TL)
Olympus piyasada pek ismini duyamayacağınız fakat kaliteli fotoğraf makineleri olan bir fotoğraf makinesidir. En çok tanınan ve kullanımı açısından basit olan Mju modelidir. Her fotoğrafçı da olması gereken bir makinedir. Hem ufak hem işlevli. 🙂 Kendine özgü bir kitlesi olan olympus fotoğraf makinesini kullanan nadir kişilerden olacaksın. Kendine özel lens mount ile aldığın lensleri bir başka marka fotoğraf makinesinde kullanman zordur. Kullanan kişi azlığından dolayı aklındaki soru işaretlerini giderecek kişiler de azdır.
5- Nikon (100-1000TL)
Nikon marka analog fotoğraf makinelerinin neredeyse hepsi kalitelidir ve uzun ömürlüdür. Bir defa aldığınız bir Nikon fotoğraf makinesi sizi çok uzun yıllar idare edebilir. Çoğu makinesin de çelik perde kullanmaktadır Nikon. Piyasa da bir çok Nikon kullanıcı olduğu için Nikon lens bulması kolaydır. Belli bir yerden sonra sıkıldıktan sonra elden çıkarmakta bir o kadar kolaydır.
6- Canon (100-1000TL)
Canon da Nikon gibi bulunması kolay ve bir çok çeşidi vardır. Kullanımı basit ve sizi uzun yıllar idare edecek kadar kalitelidir. Canon fotoğraf makineniz için aldığınız lensleri dijital fotoğraf makineniz de de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Canon FD bayonetli fotoğraf makinesi alırsanız lens bulmanız ve o lensi başka bir makinede kullanmanız zordur. Mesela ben sadece tek bir canon fotoğraf makinem için 28mm 50mm ve 75-205 lens aldım. Bu lensler FD lens oldukları için sadece belli başlı fotoğraf makinelerin de kullanabilirim. Piyasası gelişmiştir. Elinizden çıkarmak istediğiniz zaman kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Kullanan kişi çok olduğu için aklınıza takılan herhangi bir soruya hemen çözüm bulabilirsiniz.
Sözün Özü:
O marka bu marka şu marka farketmiyor. Yukarıda gördüğünüz gibi bir çok farklı marka var ve bunlar arasında çok az farklar mevcut.(Zenit hariç) Fotoğraf fotoğraf makinesi ile çekilmiyor. Fotoğraf makinesi sadece bir araç. Bu yüzden “Hangi analog makineyi almalıyım?” “Neyi alsam?” diye çok fazla zaman harcamadan sizin bütçenize uygun olarak bir makine alın! Sonrasında zaten eğer severseniz ve devam etmek isterseniz daha üst model almak için para biriktireceksinizdir. Bu yuzden dediğim gibi daha fazla zaman harcamadan direkt sizin için en uygun olduğunu düşündüğünüz dış görünüşü en çok hoşunuza giden fotoğraf makinesini alın ve çekmeye başlayın. Hatta çektiğiniz fotoğrafları bana yollayın. Merak ediyorum 🙂
Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana
Flickr hesabım için: Tıkla
muhammedmulbay@gmail.com