Skip to main content

Merhabalar,

Bu yazımda Serteç’in güzel makinesi olan Nikon FE eşliğinde Nikon EL2, Nikon FE2, Nikon FM3A ve Nikon DF’yi anlatmaya çalışacağım. Uzun zamandır yazamıyorum. Malum işler güçler derken kalan zamanımı da uyuyarak geçiriyorum. Bu yüzden yazımda eksiklikler çok olabilir. Sizden ricam bana mesaj atmanız ve bu eksiklikleri sizin yardımınız ile düzeltmemiz. 🙂 Çoğu zaman(her zaman) kendime bile zaman ayıramıyorum. Bir başka şehirde yaşamaya çalışmak tahmin ettiğimden zormuş. Bir de aramızda kalsın biraz mezuniyet çekimleri yaptım bu sene. Konsept mezuniyet çekimlerimize buradan ulaşabilirsiniz: Konsept Mezuniyet Çekimleri. Neyse daha fazla uzatmadan uzun zamandır yazacağım Nikon FE’nin tanıtım yazısına geçebiliriz.

Nikon FE 1978-1983 yılları arasında üretilmiştir. Krom rengi ve siyah rengi üretilmiştir. Elinizde kullandığınız makinenin Nikon FE olduğunu anlayabilmeniz için arka tarafında seri numarasının hemen yanında “FE” yazısını görmeniz gerekmektedir. Nikon bu modelinde reklam konusunda biraz cimri davranmış denilebilir. Sınıfının gelişmiş modellerindendir. Çelik perde olması ve 1/1000sn enstantane değerine sahip olması da artı bir özelliktir Tabii 1/1sn “2 sn, “4sn ve “8 sn ğerde hızları da mevcuttur. 1/125 sn flaş senkronizasyon hızı mevcuttur. Nikon FE hafif ve ufak bir makinedir. Taşıması ve kullanması zevkli bir fotoğraf makinesidir. Bataryalı bir modeldir Tabii Nikon FE fotoğraf makinesini kullanabilmemiz için öncelikle açmamız gerekiyor:

nikon-fe-kullanimi-14-

Nikon FE Fotoğraf Makinesini Tanıyalım

Nikon FE fotoğraf makinesinin ön yüzü bu şekildedir. Çoğu analog makineye göre hafif ve ufak bir makinedir.

En büyük avantajlarından birisi çoklu pozlama özelliğinin bir çok Nikon makinede olduğu gibi kolay bir şekilde yapılmasıdır. Poz telafisi ayarı da artı bir avantajdır.

Nikon FE fotoğraf makinesinin karşıdan görüntüsü aşağıdaki gibidir.

nikon-fe-kullanimi-1-

Nikon FE fotoğraf makinesinin yandan görüntüsü aşağıdaki gibidir.

nikon-fe-kullanimi-2-

Nikon FE fotoğraf makinesinin üstten görüntüsü aşağıdaki gibidir.

nikon-fe-kullanimi-3-

Nikon FE fotoğraf makinesinin arka kısmı aşağıdaki gibidir.

nikon-fe-kullanimi-4-

Nikon FE Fotoğraf Makinesine Film Nasıl Takılır?

Nikon FE fotoğraf makinesine film takmak çok basittir. Çoğu fotoğraf makinesinde olduğu gibi filmi feri sarma kolunu yukarıya doğru çektiğimiz zaman arka kapak açılmaktadır.

nikon-fe-kullanimi-5-

Nikon FE Fotoğraf Makinesi Poz Sayısı

Nikon FE  fotoğraf makinesinin poz sayısı film sarma kolunun hemen üstündedir.

nikon-fe-kullanimi-6-

Nikon FE Fotoğraf Makinesi Kullanımı:

Nikon FE fotoğraf makinesi diğer analog makineler gibi kolay ve işlevlidir. Çoğu Nikon makinede olduğu gibi vizöründen diyaframı ve enstantaneyi görebiliyorsunuz. Diğer Nikon makinelerden ayıran en büyük özelliği AUTO modunun olması.

 

nikon-fe-kullanimi-16-

Nikon FE Fotoğraf Makinesi ISO/ASA Ayarlama:

Öncelikle iso-asa’yı ayarlayalım. Iso/Asa aldığımız filme göre değişmekte. Bu yüzden lütfen filminizin üstünde yazan iso değerine dikkat ediniz.

Nszenit-kullanimi-6-

Nikon FE de asayı film çevirme kolunun hemen sağındaki düğmeye basit değiştirebilirsiniz.

nikon-fe-kullanimi-10-

Nikon FE Fotoğraf Makinesi Enstantane Ayarlama

Nikon FE fotoğraf makinesinde emstantaneyi değiştirmek istiyorsanız enstantane çarkının ortasındaki düğmeye basıp çevirmeniz gerekmektedir. Nikon FE elektronik bir fotoğraf makinedir. Eğer uzun pozlama yaparken pili biterse makineyi M90’a alıp aynayı aşağı indirebilirsiniz.

nikon-fe-kullanimi-9-

Nikon FE Fotoğraf Makinesi Diyafram Ayarlama

Nikon FE fotoğraf makinesinin diyafram ayarlaması çoğu analog makinede olduğu gibi lens üzerindendir.

nikon-fe-kullanimi-13-

Nikon FE Fotoğraf Makinesi Zamanlayıcısı(Self timer) Nasıl Çalışır?

Nikon FE fotoğraf makinesinin self timer’i yani zamanlayıcısı body’nin hemen sol tarafında bulunan kolu aşağıya çekerek kurulur. Aynı şekilde diğer tarafa da ittirilerek “lock in” yapabilirsiniz.

nikon-fe-kullanimi-11-

Nikon FE Fotoğraf Makinesin de çifte pozlama nasıl yapılır?

Nikon FE fotoğraf makinesinde çifte pozlama yapmak çok basittir. Aşağıda da görebileceğiniz gibi öncelikle deklanşörün yanındaki ufak kolu çekiyoruz ve makineyi kuruyoruz. 🙂

nikon-fe-kullanimi-15-

Nikon FE Fotoğraf Makinesi Filmini Nasıl Çıkartılır?

Nikon FE fotoğraf makinesinin içindeki film bittikten sonra öncelikle body’nin alt kısmında olan film geri sarma düğmesine basmak gereklidir. Daha sonradan da film geri sarma kolu yardımı ile filmi sararız.

nikon-fe-kullanimi-12-

Filmi geri sararken bir anda kolaylaştığı zaman film dişlilerden çıkmıştır. Artık gönül rahatlığı ile arka kapağı açıp filminizi banyoya verebilirsiniz.

Nikon FE fotoğraf makinesi ile Sertaç’ın çektiği bir kaç kare sizler ile

nikon-fe-kullanimi-sertac-salman (1) nikon-fe-kullanimi-sertac-salman (2) nikon-fe-kullanimi-sertac-salman (3) nikon-fe-kullanimi-sertac-salman (4) nikon-fe-kullanimi-sertac-salman (5)

Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana :)

Flickr hesabım için: Tıkla

muhammedmulbay@gmail.com