Merhabalar,
Bu yazımda bir efsane olan Nikon F3 kullanımını yazacağım. Nikon f3 fotoğraf makinesi Nikon firması tarafından geliştirilmiş bir SLR (refleks) fotoğraf makinesidir. 1980-1988 yılları arasında üretilmiştir. Nikon F serisinin isteğe bağlı dış modüllerle film sarabilen ve otomatik netleme yapamayan son üyesidir.,
Nikon’un son F serisi titanyum perdeli modeli olmasının yanında Enstantane öncelikli modu bulunan ilk modelidir. Daha önceki F modellerinde bir farkı yakalayamayan Nikon, tabiri caiz ise bütün her şeyi bir kenarı bırakmış ve bu makine serisini yaratmış ve elektronik devre ile süslemiştir.
Bir çok Nikon F3 serisi makine çıkmıştır. Bunlar:
- Nikon F3T (Titan)
Nikon F3 fotoğraf makinesinden farklı olarak titanyum gövde ile satışa sunulmuştur. Koleksiyoncuların tozlu raflarını süsleyen bir makinedir. Çok nadirdir.(Şansımıza Murat Bey bu makineye sahipmiş. 🙂 )
- Nikon F3H (High Speed)
Nikon F3 fotoğraf makinesinden farklı olarak F3H makinesi aksiyon ve spor fotoğrafçıları için tasarlanmıştır. Bu model içerisinde motor drive içermese sayesinde saniyede 13 kare fotoğraf çekim hızına sahiptir. Ancak Nikon F3T modelinde olduğu gibi bu makineden de çok fazla üretilmedi.
Nikon F3H fotoğraf makinesinin shutter hızını görebilirsiniz:
- Nikon F3P (PhotoJournalist)
Nikon F3 fotoğraf makinesinden farklı olarak F3P modeli muhabirler için tasarlanmıştır. Titanyum gövdeli bir vizöre sahiptir. Hava koşullarına karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Su geçirmez. Bu model maalesef sadece japonyada sayılmıştır.
- Nikon F3AF (Autofocus)
İsminden de anlaşılacağı gibi AF destekli özel bir vizör ve 2 tane af lens çıkarılmıştır. Af motorunun ağırlığı ve yavaşlığından dolayı diğer modelleri gibi koleksiyoncuların tozlu raflarını süslemek ile yetinmiştir.
Nikon F3 Fotoğraf Makinesini Tanıyalım
Nikon F3 modelinde elektronik kontrollü sistem kullanmıştır.Enstantane hızı en yüksek 1/2000 dir. Pilli bir makinedir. Nikon F3 fotoğraf makinesinde ilk defa vizör’ün içinde lcd kullanılmıştır. Ufak sevimli sayıcıklar var. 🙂 Bu yazımda Nikon F3/T fotoğraf makinesini test edebildim. F3 ile çok az bir farkı vardır. Bu yüzden yazarken F3 yazacağım. Ama görseller F3/T olacaktır.
Nikon F3 fotoğraf makinesini elime aldığımız zaman dikkatimizi ağırlığı ve karizması çekiyor. Nikon f3 pilli bir fotoğraf makinesidir. Pilinin bitmesi durumunda ikinci bir deklanşör eklenmiştir makineye. Bu deklanşör de sadece 1/60 enstantane hızında çekim yapmaktadır. Nikon F3 fotoğraf makinesinde enstantane öncelikli mod ve otomatik mod vardır. Size sadece netlemek ve fotoğrafı çekmek kalıyor. Ekstra olarak bir de motor drive takarsanız makine daha da yakışıklı bir hal alacaktır ve kurma kolu ile uğraşmak zorunda kalmayacaksınızdır.
762.1 g ağırlığı vardır.
Bana kalırsa ilk gördüğümde çok şaşırdığım ve çok sevdiğim özelliği vizörünün çıkıyor olması. İsterseniz vizörünü çıkartıp Lubitel 2’de ki gibi üstten bakıp çekebilirsiniz. Veya eğer bulabilirseniz bir çok vizör çeşidi var. Hoşunuza giden, o an en çok işinize yarayacak vizörü takabilirsiniz. Ama lütfen vizör takmadan çıkmayın. Çok komik gözüküyor makine. 🙂
Nikon F3 fotoğraf makinesine takabileceğiniz vizörler:
Nikon F3 Shutter Sesini ve perdesini buradan izleyebilirsiniz:
Nikon F3 fotoğraf makinesinin ön yüzünde gösterilecek tuşlar bitmedi. Bir anda her yerden ok çıktı. Genel olarak Nikon F3’ün ön yüzü aşağıdaki gibidir.
Ön yüzüne nazaran çok sade olan arka kapağı aşağıdadır. Nikon f3 arka kapağında film hafıza cebi ve vizör bulunmaktadır.
Nikon F3 fotoğraf makinesinin üst tarafı ön yüzü kadar karışıktır. Hatta daha da karışık olabilir. Nikon f3 fotoğraf makinesi üst tarafı aşağıdadı
Nikon F3 Fotoğraf Makinesine Film Nasıl Takılır?
Nikon F3 fotoğraf makinesinden filmi çıkarmak çok basit. Öncelikle iso/asa değerlerini yazan yerin hemen üstünde ufak siyah bir tuş vardır. Bu tuşu biraz sağa doğru hareket ettiriyoruz ve filmi geri sarma kolunu kaldırıyoruz. Yukarıya doğru çektiğimiz de Nikon F3 fotoğraf makinesinin arka kapağı açılıyor.
Nikon F3 Fotoğraf Makinesi Poz Sayısı
Nikon F3 fotoğraf makinesi poz sayısı deklanşörün hemen yanında yazmaktadır. Buradan kontrol edebilirsiniz.
Nikon F3 Fotoğraf Makinesi Kullanımı:
Nikon F3 fotoğraf makinesi diğer analog fotoğraf makinelerine göre daha kolay ve daha kaliteli. Vizöre gelen görüntü kalitesi, perde kalitesi ve üstüne üstün çok hızlı bir makine olması avantajları arasında. Enstantane hızının 1/2000’e çıkması ayrı bir güzel. Onun haricinde eğer film sarmak ile uğraşmak istemiyorsanız bir adet motor drive alıyorsunuz ve makine kendi kendine filmi sarıyor fakat makine hayli büyük ve hantal oluyor.(Ama karizmatik şimdi 🙂 ) Makineyi kullanırken isterseniz otomatik mod’da isterseniz enstantane öncelikli mod’da veya manuel olarak kullanabilirsiniz. Pili olduğu müddetçe pozometresi ve diğer özellikleri çalışacaktır fakat pili bittiği zaman ana deklanşör bile çalışmıyor. Pili bittiği zaman manuel diyaframı kullanmanız gerekiyor. Bu manuel diyaframın en yüksek 1/80 perde hızına izin vermektedir.
Nikon F3 Fotoğraf Makinesi ISO/ASA Ayarlama:
Öncelikle iso-asa’yı ayarlayalım. Iso/Asa aldığımız filme göre değişmekte. Bu yüzden lütfen filminizin üstünde yazan iso değerine dikkat ediniz.
Nikon F3 fotoğraf makinesinde iso/asa ayarı filmi geri sarma kolunun hemen alt kısmında yapılıyor. Iso/asa’yı değiştirebilmeniz için çarkı yukarı kaldırıp çevirmeniz gerekmektedir. ISo/asa aralığı 12-6400 arasındadır
Nikon F3 Fotoğraf Makinesi Enstantane Ayarlama
Nikon F3 fotoğraf makinesinde enstantane değiştirmek için makinenin üzerindeki enstanntane çarkını çevirmeniz gerekmektedir. A-X-T ve B modlarında çark kilitlenmektedir. Bunlara geldiğiniz zaman değiştirmek için ortadaki düğmeye basıp çevirmeniz gerekmektedir.
Nikon F3 Fotoğraf Makinesi Diyafram Ayarlama
Diğer analog fofoğraf makinelerinde olduğu gibi body’ye taktığımız lens üzerinden diyafram ayarını yapabiliriz.
Nikon F3 Fotoğraf Makinesi Zamanlayıcısı(Self timer) Nasıl Çalışır?
Nikon F3 fotoğraf makinesinin zamanlayıcısını(Self Timer) kullanabilmemiz için öncelikle enstantane değerlerini ayarladığımız çarkın alt kısmındaki ufak düğmeyi ok yönünde çevirmemiz gerekmektedir. Daha sonra deklanşöre basıyoruz ve Nikon F3 Fotoğraf makinesinin önündeki kırmızı ışık yanıp sönmeye başlıyor. Yanıp sönme aralığı fotoğrafı çekmesine kalan zamanı belirtiyor.
Nikon F3 Fotoğraf Makinesi Bataryası Nasıl Değiştirilir?
Nikon F3 fotoğraf makinesi bataryasının body’nin alt kısmından değiştirebilirsiniz.
Nikon F3 Fotoğraf Makinesinde Çift Pozlama Nasıl Yapılır?
Nikon F3 fotoğraf makinesinde çift pozlama yapmak çok kolay. Önceklikle fotoğraf makinesini kurup fotoğraf çekiyorsunuz. Fotoğraf makinesini tekrardan kurmadan önce deklanşörün yanındaki ufak kulakçığı aşağıda görüldüğü gibi sağa doğru çeviriyoruz ve tekrardan sarma kolu yardımı ile makineyi kuruyorsunuz. Ve daha önceli pozunuzu üzerine çekebilirsiniz.
Nikon F3 Fotoğraf Makinesi Filmini Nasıl Çıkartılır?
Eğer bir motor drive kullanıyorsanız işini çok basit. Nikon F3 fotoğraf makinesi film çıkarma videosu aşağıdadır:
Eğer motor drive kullanmıyorsanız makinenin alt kısmında bulunan film sarma düğmesine basmalısınız ve üst tarafta bulunan film sarma kolu yardımı ile filmi sarabilirsiniz.
Yüksek performanslı özel bir perde kullanılmıştır. Film takmak için arka kapağını açtığınız da asla ama asla dokunmayın ve sıvı temasından kaçınınız.
Nikon F3/T fotoğraf makinesini kullanmama izin veren ve gerekli tanıtımları yapan Murat Bey’e çok teşekkür ederim. Murat Şahin’in Nikon F3/T fotoğraf makinesi ile çektiği fotoğraflar inceleyebilirsiniz:
Murat’a teşekkürler 🙂
Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana
muhammedmulbay@gmail.com
Flickr hesabım için: Tıkla
Bir de diğer Analog Fotoğrafçılık yazılarımı okudunuz mu?
Son söz olarak da çektiğim fotoğrafları genellikle instagram profilimde paylaşıyorum. Lütfen buyrun:instagram
One Comment