... Skip to main content
Uncategorized

Canon A1 Kullanımı

By Mart 20th, 2024No Comments

Merhabalar,

Uzun bir zaman sonra tekrardan karşınızdayım. İşler güçler hayatta kalma telaşı derken blog yazmaya pek vakit bulamadım. Uzun zamandır aklımda olan Canon’un neredeyse (canon ae1- ae1p dışındaki) en çok tutulan modeli diyebiliriz. Diyafram öncelikli veye enstantane öncelikli mod’larının olması artı bir avantaj. Bunun dışında makineyi komple otomatik mod’da da kullanabiliyorsunuz. Makineyi ilk elimize aldığımız zaman gerçekten kaliteli bir metaldan yapıldığını hissedebiliyoruz. Maalesef ki bu makinenin sadece black modeli var. Silver modeli bulunmamaktadır. Canon A1’in en çok dikkat çeken noktası, makineye baktığınız zaman neredeyse her yerinde bir tuş var ? Allahım diyorsun bu ne?

Canon 1 Kullanımı

Temel Fotoğrafçılık Terimlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Canon A1 Fotoğraf Makinesini Tanıyalım

Teknik detaylara geçecek olursak 1978 ve 1985 yılları arasında üretilmiş bir fotoğraf makinesidir. ’30 saniye ile 1/1000 perde hızları arasında seçim yapabilirsiniz. Kumaş perde kullanılmıştır. Dezavantajlara gelecek olursa pilli bir makinedir. Ve pil olmadan maalesef fotoğraf çekemiyorsunuz. Canon A1 fotoğraf makinesi bir adet 4lr44 veya px-28 pil ile çalışmaktadır. Makine üzerinden çok kolay bir şekilde pozlama telafisini ayarlayabiliyorsunuz. Kısaca bahsetmek gerekirse Canon A1 fotoğraf makinesi fotoğraf çeken kişileri son derece tatmin edebilecek bir makinedir. Benim için tek sorun olan kısmı pil olmadan çalışmıyor olması. Ha şöyle bir şey algılanmasın “ya abi pili çok çabuk bitiyormuş bu makinenin…” Makineye taktığınız pil eğer uzun pozlama yapmıyorsanız ortalama sizi 8-9 ay idare edecektir. Hatta arada sırada fotoğraf çekiyorsanız pili ne zaman aldığınızı unutabilirsiniz.

Canon A1 Fotoğraf makinesinin önden görüntüsüne baktığımız zaman çok da karışık olmayan bir Canon görüyoruz. En çok dikkatimimi çeken nokta Canon A1’de, perde veya enstantane öncelikli seçtikten sonra ayarları ayarlamanız ön tarafında bir çark vardır. O çarkı ayarladıktan sonra yanlışlıkla değiştirmemek için kilitleme mekanizması vardır. Zaten aşağıdan da görebilirsiniz.

Canon a1 ön yüzü

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-0-

İşte olay burada kopuyor. Canon A1 Fotoğraf makinesinin üst kısmın da yok yok. ? Neler mi var buyrun:

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-1-

Canon A1 Üstten fotoğrafı

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-2-

Canon A1 fotoğraf makinesinin arka kısmı çoğu makine ile aynıdır. Film hatırlatma kısmının olması güzel bir özelliktir.

Canon A1 Fotoğraf Makinesine Film Nasıl Takılır?

Canon A1 fotoğraf makinesine film diğer analog makineler de olduğu gibi takılıyor. Film geri sarma kolunu yukarıya doğru kaldırıp çektğiniz zaman arka kapak açılmış oluyor.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-4-

Canon A1 Fotoğraf Makinesi açma/kapatma

Canon A1 fotoğraf makinesinin açma kapatma kısmı yani on/off kısmı film sarma kısmındadır. “L” ye getirirseniz makine deklanşöre basmayacaktır.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-5-

Canon A1 Fotoğraf Makinesi Poz Sayısı

Canon A1 fotoğraf makinesinin poz sayısı film sarma kolunun hemen yanındadır.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-7-

Canon A1 Fotoğraf Makinesi Batarya Kontrolü Nasıl Yapılır?

Canon A1 fotoğraf makinesinin batarya kontrolü çok basittir. Makinenin üst kısmında bulunan ve aşağıdaki görsel de 1 numaralı yere yani batarya kontrol düğmesine basılı tuttuğunuz zaman film sarma kısmında bulunan led (2 nolu) yavaş yavaş yanıp sönüyorsa bataryanızı değiştirmenizin zamanı gelmiştir demektir.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-8-

Canon A1 Diyafram Öncelikli Çekim Modu / AV

Canon A1 fotoğraf makinesinde bulunan ve çoğu fotoğraf makinesinde bulunmayan özelliği aktif etmek için body’nin üst kısmında bulunan program değiştirme kısmından değiştirebilirsiniz.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-7-

Değiştirdiğiniz zaman body’nin üstünde bulunan ayarlar kısmının da buna uygun bir şekilde değiştiğini görebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken nokta makineyi ac moduna aldığınız zaman lensi her zaman “a” moduna getirmeniz. Yoksa siz body üzerinden ne değer ayarlarsanız ayarlayın lensin üzerinde hangi değer varsa o değer de çekecektir.

Diyafram öncelikli modun avantajı şudur: perde hızını makineye bırakırsınız. Sabit bir diyafram ayarlarsınız makine hep o ayar da çeker. Mesela portre çekeceksiniz ve eliniz de 50mm 1.8 lens var. Makine üzerinden 2.8 ayarlarsınız farklı ışık şartlarında (perde hızı 1/1000 aşmayacak güneşe çıkmazsanız) makine kendisi ayarlacaktır.

Canon A1 Enstantane Öncelikli Çekim Modu / TV

Canon A1 fotoğraf makinesinin bir diğer güzel özelliği ise enstantane öncelikli çekim modu. Enstantane öncelikli çekim modunu diyafram öncelikli ayarladığınız yerden ayarlayabilirsiniz. Enstantane öncelikli modun avantajı şudur: mesela eliniz çok titriyor ve 1/125 den daha aşağı değerlerde fotoğraf çektiğiniz zaman fotoğraflarınız titriyor. Makineye diyorsunuz ki, sevgili Canon perde hızını hep 1/125 de çek veya 1/250 de çek. Diyaframı sana bırakıyorum. Takıl kafana göre. ? Makine ışığa göre lens üzerinden diyaframı değiştirecektir tabii lensin diyafram değeri “a” konumunda olması lazım.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-9-

Enstantane öncelikli mod kullanırken dikkat etmeniz gerek nokta makinenin diyafram ayarı her zaman “a” modunda olmalıdır. Yoksa makine değişen şartlara göre diyaframı değiştiremez.

Canon A1 Fotoğraf Makinesi ISO/ASA Ayarlama:

Öncelikle iso-asa’yı ayarlayalım. Iso/Asa aldığımız filme göre değişmekte. Bu yüzden lütfen filminizin üstünde yazan iso değerine dikkat ediniz.

zenit-kullanimi-6-

Iso/asa ayarını değiştirmek için Canon A1 iso çarkının hemen yanındaki  düğmeye basıp çevirmeniz gerekmektedir.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-10-

 

Canon A1 Fotoğraf Makinesi Enstantane Ayarlama

Canon A1 fotoğraf makinesi enstantane ayarlaması isterseniz manuel yapabilirsiniz veya makineye bırakabilirsiniz. Tercih sizin. Manuel yapmak isterseniz makine üzerinden tv ayarına getirmelisiniz. Ve lensi de “a” modundan çıkartmalısınız. Daha sonrasından da body’nin ön kısmında bulunan çarktan değiştirebilirsiniz.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-12-

Canon A1 Fotoğraf Makinesi Diyafram Ayarlama

Canon A1 fotoğraf makinesinin diyaframını çoğu analog makine de olduğu gibi lens üzerinden ayarlayabilirsiniz veya makineye bırakabilirsiniz. Makinenin yapmasını istemezseniz lensi “a” modundan çıkarmanız gerekmektedir ve body üzerinden tv moduna getirmeniz yeterlidir.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-13-

Canon A1 Fotoğraf Makinesi “P” Modu

Canon A1 fotoğraf makinesinin elbette “p” modu da var. Yani bütün ayarları makineye bırakabilirsiniz. Bu ayara ulaşmanız için makineyi bu ayarlaya getirmeniz gerekmektedir. Dikkat etmeniz gereken nokta lens de kesinlikle “a” modunda olmalıdır.

“P” kısmı enstantanenin en üstündedir.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-9-

Canon A1 Fotoğraf Makinesi Zamanlayıcısı(Self timer) Nasıl Çalışır?

Canon A1 in bir diğer özelliği ise self timer / zamanlayıcı’nın süresini sizin belirliyor olmanız. 2 saniye ve 10 saniye seçenekleri mevcut. Film sarma kolunun hemen orada.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-14-

Canon A1 Pil Değişimi Nasıl Yapılır?

Canon A1 fotoğraf makinesinin pili Canon AE-1 de olduğu gibi body’nin ön tarafındandır. Ok ile gösterilen şekilde çıkartıp değiştirebilirsiniz.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-15-

Canon A1 Diyafram Önizleme düğmesi

Canon A1 fotoğraf makinesinin diyafram önizleme düğmesi body’nin ön yüzünün hemen sağındadır. Eğer manuel ayarlıyorsanız diyaframı çekmeden önce bu düğmeye basıp nasıl göründüğünü kontrol etmeniz yararınıza olacaktır.

Önemli not: Diyafram önizleme aktif iken lensi çıkartmaya çalışmayınız. O düğmeyi geri çektikten sonra lensi çıkartınız.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-116-

Canon A1 Pozlama Telafisi Nasıl Yapılır?

Canon A1 fotoğraf makinesinin pozlama telafisi makinenin film geri sarma kısmından yapılmaktadır.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-17-

Canon A1 Fotoğraf Makinesi Vizör Kilidi

Canon A1 fotoğraf makinesinin vizörünün yanında bulunan bu sevimli mi sevimli düğme vizör kilidir. Pekii bu ne işe yarar diye soracak olursanız hemen söyleyeyim. Eğer uzun pozlama yapıyorsanız filme vizörden ışık girme olasılığı vardır bu yüzden eğer uzun pozlayacaksanız vizörü kapatın. ?

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-18-

Canon A1 Fotoğraf Makinesi İle Çoklu Pozlama Nasıl Yapılır?

Canon A1 fotoğraf makinesi ile çoklu pozlama veya tabiri çoğumuzun bildiği ismi ile Canon A1 double exposure imkanı var. Film sarma kolunun hemen altında bulunan mini minnacık tuş bu işe yarıyor.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-19-

Canon A1 Fotoğraf Makinesi Kullanımı:

Canon A1 fotoğraf makinesi yazının uzunluğundan anlayacağınız gibi baya detaylı ve güzel bir makinedir. Öncelikle makineye elimize aldığımız zaman açmamız gerekmektedir. Ve bundan sonra nasıl fotoğraf çekeceğinize karar vermeniz gerekmektedir. Ben genellikle Av modunda kullanırdım makineyi. Tabii nasıl kullanacağınız sizin seçiminiz. Full manuel kullanmak isterseniz o ayarlara getirip daha sonrasından ise istediğinize değerlerde ayarlayıp çekebilirsiniz.

Canon A1 Fotoğraf Makinesi Filmini Nasıl Çıkartılır?

Filmi geri sararken bir anda kolaylaştığı zaman film dişlilerden çıkmıştır. Artık gönül rahatlığı ile arka kapağı açıp filminizi banyoya verebilirsiniz.

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-muhammedmulbay-20-

Bu yazıyı yazmam da bir çok insanın yardımı oldu. Öncelikle makine konusunda Hakan Pelit ve Hilal Altun’a ve İrem Konuk’a teşekkürü borç bilirim. ? fotoğrafları için

Ve elbette Canon A1 Fotoğraf makinesi ile çekilmiş fotoğraflar

İrem’in Canon A1 Fotoğraf makinesi ile çektiği fotoğraflar

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-irem-konuk-agfa-vista-400
canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-irem-konuk-tmax-400-asa-1600-

İrem’i takip etmek isterseniz: Tıkla

Hakan’ın Canon A1 fotoğraf makinesi ile çektiği bir kaç fotoğraf:

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-hakan-pelit-1-
canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-hakan-pelit-2-

Hakan’ı takip etmek isterseniz: Tıkla

Hilal’in Canon A1 fotoğraf makinesi ile çektiği bir kaç fotoğraf:

canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-hilal-altun-orwo-400asa-1-
canon-a1-kullanimi-Analog-fotografcilik-hilal-altun-orwo-400asa

Hilal’i takip etmek isterseniz: Tıkla

Ve elbette Canon A1 denilince bizim aklımıza ilk gelen kişi Suat Pala’nın çektiği bir kaç fotoğraf:

Beni takip etmek isterseniz de buyrun: Tıkla

Flickr hesabım için: Tıkla

:)

Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana 

muhammedmulbay@gmail.com

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.