Merhabalar,
Bu yazımda analog fotoğrafçılık gruplarında gördüğüm ve çok şaşırdığım bir fotoğraf makinesini türünü tanıtmaya çalışacağım. Maalesef şu ana kadar bu tür fotoğraf makineleri kullanmadım. İnternetten bulduğum bilgiler ışığında yabancı kaynaklarda dağınık olarak bulunan bilgileri tek bir elde ve Türkçe olarak size sunacağım. Eksik veya yanlış yazdığım yerler için lütfen mesaj atın. Düzeltelim. Yanlış olarak kalmasın. 🙂
Stereo fotoğraf makinesi ismi ile üretilmiş bir çok model bulunmaktadır. Stereo fotoğraf makineleri iki veya daha fazla lens ile donatılmış fotoğraf makineleridir.
Hadi başlayalım.
Sputnik Stereo Fotoğraf Makinesi:
Sputnik Stereo fotoğraf makinesi 1955’lar da üretilmiş tek orta format stereo fotoğraf makinesidir. Bana Lubitel fotoğraf makinesini çok anımsattı.
Sputnik Stereo fotoğraf makinesi içini aşağıdaki görselde görebilirsiniz:
Sputnik Stereo fotoğraf makinesi enstantane hızı 1/15 ile 1/125 arasında değişmektedir. Ekstra olarak B(Buld) modu vardır. Sputnik Stereo fotoğraf makinesi ağırlığı 809 gramdır.
Sputnik Stereo fotoğraf makinesi ile çekilmiş görüntü:
Sputnik Stereo fotoğraf makinesi ile çekilmiş diğer fotoğraflara Buradan ulaşabilirsiniz.
Nimslo 3D Fotoğraf Makinesi:
Nimslo gözlük olmadan 3D görüntü oluşturur. 35mm film kullanır. Fakat bir fotoğrafı çekmek için 135mm formatında çeker. 1980’ler de ABD tarafından üretilmiştir. Nimslo fotoğraf makinesinde odaklama ve pozlama otomatiktir. Metal gövdesi vardır. Çalışma mekanizması önünde bulunan dört adet lens sayesinde biraz farklı açılardan dört fotoğraf çeker. İki fotoğrafı bir poz’a çeker. Yani bir 3D görüntü oluşturabilmek için 2 poz kullanır. (4 fotoğraf) Bizim şu anda genellikle kullandığımız 36’lık filmden 18 3D fotoğraf çıkacaktır.
“Ya tamam şu anda photoshoptur o dur bu dur görebiliyoruz 3D yi o zamanlar nasıl görüyorlardı?” gibi bir soru gelebilir aklınıza. Hemen cevaplayayım. Lenticular baskı denilen bir baskı türü var. Bunun en basit anlatımı eskiden tasolar vardır. Bazı özel tasoların üzerindeki kahraman, tasoyu hareket ettirince hareket ediyordu. Bu şekilde normal portre baskı da alınabiliyor.
Aşağıdaki video da Lenticular Baskının nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz:
Nimslo fotoğraf makinesi basit ve işlevli bir şekilde tasarlanmıştır. Ortamdaki ışığa göre enstantane ve diyaframını kendi ayarlamaktadır. Nimslo fotoğraf makinesi ayarlarında 100 iso ve 400 iso ayarı vardır. Enstantane hızı 1/30 sn ile 1/500 sn arasında değişmektedir.F/5.6 diyafram ile f/22 diyafram arasında değişmektedir.
Nimslo fotoğraf makinesi en yakın 2 metreyi netlemektedır. Düşük ışık koşulları için uyarı led ışığı vardır. 340 gram ağırlığı vardır.
En büyük dezavantajlarından birisi 36’lık filmden 18 adet 3D fotoğraf çıkmasıdır.
Nimslo film haznesi aşağıdaki gibidir.
Nimslo fotoğraf makinesi ile çekilen fotoğraflar aşağıdaki gibi filme düşmektedir.
Nimslo Fotoğraf Makinesi İle Çekilmiş Fotoğraf:
Nimslo fotoğraf makinesi ile çekilmiş diğer fotoğrafları Buradan inceleyebilirsiniz.
Nishika N8000 3D Fotoğraf Makinesi:
Nishika N8000 30 fotoğraf makinesi Nimslo 3D fotoğraf makinesinin ilk benzeri fotoğraf makinesidir. Çalışma prensipleri aynıdır.
Nishika N8000 3-D fotoğraf makinesi 1989 yılında üretilmiştir. Dört lensli olarak üretilmiştir. Hemen ardından üst modeli olan Nishika N9000 üretilmiştir. Nishika N8000 body’sin de plastik kullanılmıştır.Enstantane hızı sabit olarak 1/60 saniyedir. Bunun haricinde diyaframı değiştirilebilir. Üç diyafram özelliği vardır. Bunlar üstte de görebileceğiniz gibi gayet sevimli simgeler ile gösterilmiştir. Bu diyaframlar F8, F11 ve F19’dur.
Nishika N9000 fotoğraf makinesi N8000’e göre daha kompak bir fotoğraf makinesidir. Fakat genel olarak düşünürsen aynı fotoğraf makinesidir. Diyafram olarak iki seçeneği mevcuttur. Bunlar F8 ve F16 dır.
Nimslo ve Nishika Farkları:
1/30 – 1/500 |
||
f/5.6 – f/22 |
||
Otomatik Pozlama, Değiştirilebilir ISO/ASA ASA 100/400 | Flaş kullanılması gerektiğini belirtir, Sabit 100 ISO/ASA ve f8 diyafram ayarı | |
Bu fotoğraf makinelerinden sonra bir çok 3d fotoğraf makinesi yapılmıştır. Fakat ne kadar gerekli veya gereksiz tartışılır. Zaten tartışmak da bize düşmez. Aşağıda bir çok farklı siteden derlediğim analog stereo fotoğraf makineleri görsellerini inceleyebilirsiniz:
BONUS OLARAK:
Gerçeklik payı tartışılır 🙂
Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana
muhammedmulbay@gmail.com
Bir de diğer Analog Fotoğrafçılık yazılarımı okudunuz mu?
Son söz olarak da çektiğim fotoğrafları genellikle instagram profilimde paylaşıyorum. Lütfen buyrun:instagram
Yanlış yanlış olarak kalmasın
Çok güze bir yazı 🙂
Teşekkür ederim 🙂
Teşekkür ederim 🙂