Skip to main content

Merhabalar,

Her fotoğraf çeken insanın aklına gelmiş bir sorudur bu. Analog mu daha iyi dijital mi? Genellikle kullanış açısından dijital basit ve daha az ücretli olduğu için dijital seçilir. Fakat neden dijital fotoğraf makinesi almalıyız? veya dijital fotoğraf makinesi alıyoruz da biz hata mı yapıyoruz? gibi soruları cevaplamaya çalışacağım. Öyle  Canon mu Nikon mu? kadar büyük bir sorun olmasa da gene kendi çapında bir kitlesi var. 🙂 Bir çok forum sitesinde akılları kurcalayan ve (biraz kaba bir tabir olacak fakat kusuruma bakmayın.) her kafadan bir ses çıktıktan sonra “bilgili” bir abimizin gelip “Teknoloji çağındayız! Analog eskide kaldı. Hem hala film üretiliyor mu?” gibi bir tabir ile son nokta koyduğu yazılar var çoğunlukta. Bu yazımda analog fotoğrafçılık ve dijital fotoğrafçılığı ufak ufak karşılaştıracağım. Eksileri ve artılar olacak. Sonunda ise karar gene size kalmış.

Neden Analog Fotoğrafçılık?

Şimdi eğri oturup doğru konuşmak lazım, bir filmli fotoğraf makinesi ile çektiğiniz ham fotoğrafı şu anda hiçbir dijital fotoğraf makinesinde alamazsınız. DSLR ile çektiğiniz bir görüntü pürüzsüz, net ve her şeyi olması gerektiği gibi olmakta.(Eğer ayarlarınız doğru ise) Fakat bir analog fotoğraf makinesinde fotoğraf çektiğiniz zaman çıkan fotoğraf başka olmakta.(Açıklayamadı.) Belki filmden kaynaklı olabilir. Belki banyo’dan kaynaklı veya tarayıcıdan kaynaklı olabilir. Sanki analog fotoğraf makinesi ile çektiğiniz fotoğraflar…. Ne bileyim yaşıyor sanki. Ruhu hapsetmek yerine özgür bırakıyor gibi.

Teknoloji çağındayız ve hepimizin kaliteli fotoğraf çeken bir cep telefonu ve bilmem kaç megapiksel boyutunda fotoğraf makinelerimiz var. Fakat hiçbiri bize yetmiyor. Genellikle fotoğrafların kalitesiz çıkmasını fotoğraf makinesine bağlıyoruz. Yani fotoğraf makinesi beceriksiz çekemiyor. Bu hali hazırda her şeyi “sınırsız” kullanma bize bir doyumsuzluk getirdi. Dijital fotoğraf makinesinin hafıza kartları aldı başını gitti. 32GB+64GB-128GB vs… vs..

Peki ya bunlar ne kadar gerekli? Veya elinizde bu kadar kaynak var bunları ne kadar değerlendiriyoruz. Bir geziye gittiğimiz zaman 700-800 fotoğraf çekerek mi? Veya bilmem kaç megapiksellik fotoğraf makinesi ile çektiğimiz 20-30mb’lık fotoğrafları sadece sosyal medya’ya yüklemek için mi kullanıyoruz? Analog fotoğraf makinesi benim gibi dijital fotoğraf makineleri ile çok haşir neşir olmuş birisi için çok büyük bir dönüm noktası oldu. Analog fotoğrafçılık bir yaşam tarzı olabilir. Şöyle ufak bir hesap yapacak olursak da: 35 mm filmin 6,000 x 4,000 px yani yaklaşık 24MP olduğunu yaptığımız hesaplardan öğrendik.. Filmin lineer çözünürlüğü yaklaşık 4200 DPI civarında. Bu çözünürlüğü temel alırsanız, 6×6 cm orta format filmin 100 MP, 4×5″ inç büyük format filmin ise 360MP civarında olduğunu söyleyebiliriz. Tabii baskı kalitesinin büyük olması şu anda işimize ne kadar çok yarıyor veya şu ana kadar en büyük baskı aldığımız boyut neydi? sorularını akıllara getiriyor. Şimdi şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Fotoğraf makinelerinde megapiksel sadece baskı alırken önemlidir. Onun haricinde pek önemli değildir. Fotoğrafın kaliteli ve net çıkması ise piksel başına düşen kalite ile belirlenir. Şu anda sanal ortamdaki çoğu “portfolyo” sitesi 3 mb ile 5 mb arası fotoraflarınızı almaktadır. Facebook en büyük 3mb(2048 x 1536) ve 72dpi  çözünürlüğünde izin vermektedir. (Tamam 500px ayrı bir site. O site 3000*4000 px ve 150 px/in yüklemeye izin veriyormuş.)

İsterseniz analog fotoğrafçılığın eksileri ve artılarından bahsetmeden Canon 300V fotoğraf makinesi ile çektiğim bir kaç fotoğrafı inceleyelim:

analog-fotograf-makinesi-mi-dijital-fotograf-makinesi-mi-0-

analog-fotograf-makinesi-mi-dijital-fotograf-makinesi-mi-1-

analog-fotograf-makinesi-mi-dijital-fotograf-makinesi-mi-2-

analog-fotograf-makinesi-mi-dijital-fotograf-makinesi-mi-3-

 

Analog fotoğrafçılığın Avantajları:

  • Analog fotoğraf makinesi ile çektiğiniz bir görüntü şu anda dijital fotoğrafçılıkta FF (Full Frame) ye eşittir.
  • Yüksek dpi ve baskı çözünürlüğü.
  • Poz sayınız belli olduğu için bir fotoğrafı çekmeden önce 3-4 kere düşünürsün.
  • Siyah Beyaz fotoğraflarda tartışmasız dijitali hiç eder.
  • Çoğu fotoğraf makinesi pilli de olsa manuel de çalışabilmektedir. Bu dijitalde mümkün değil.
  • Aşırı ışıklı alanlarda ki dokular tam anlamı ile kaybolmaz.
  • Diyafram, enstantane gibi terimleri gerçekten öğrenirsiniz.
  • “Fotoğraf”ın kıymetini bilirsiniz.

Analog fotoğrafçılığın Dezavantajları:

  • Genellikle istenilen kalitede taratılamaması.
  • Bir anda ilginin artması sebebi ile fotoğraf makinesi ücretlerinin artması.
  • Hiç olmadık bir sorun ile karşılaşırsın ve çektiğin bütün fotoğraflar yanabilir.(Sen bunu banyo yaptırdıktan sonra farkedersin.)
  • Çektiğin fotoğrafı filmi banyo yaptırana kadar görememen.
  • Fotoğrafları bilgisayar ortamına aktarmak zahmetli.
  • Gren(noise) sorunu.
  • ASA(iso) hızı taktığınız filme göre sabittir.
  • Banyosudur, filmidir, taratmasıdır, pahalı bir fotoğrafçılık.

Neden Dijital Fotoğrafçılık?

Gelişen ve değişen teknoloji sonucunda neredeyse her şey de kolaylık ve hızlılık ön plana gelmeye başladı. Aynı şekilde fotoğraf makineleri de değişti ve teknolojiye ayak uydurdu. Filmli fotoğraf makinelerine göre dijital fotoğraf makinesi bir çok avantaj ve dezavantaj getirdi hayatımıza. Öncelikle fotoğrafçılığa yeni başlayan insanların işlerini aşırı bir şekilde kolaylaştırdı. Sınırsız deneme ve yanılma şansı tanıdı. Artık bir geziye veya bir dolaşmaya çıktığımız zaman bir çok fotoğraf çekebiliyoruz ve içlerinden en iyisini seçip düzenleyebiliyoruz. Peki ya diğer çektiğimiz fotoğraflar ne oluyor? “En iyi fotoğraf”ı bulabilmemiz için birbirine çok benzeyen 30 tane fotoğraf çekmemiz mi gerekli? soruları aklıma geliyor benim.

Dijital fotoğrafçılık hayatımıza girdikten sonra bir çok yeni şey öğrenme ve deneme yanılma fırsatımız oldu. Mesela yeri geliyor 100-200 fotoğraf ile bir bokeh panaroma, panaromik veya makro fotoğraf çekiyorum. Bunları analog bir fotoğraf makinesinde yaptığınızı düşünsenize. 🙂 Günümüzde bir çok cep telefonu aşırı kaliteli fotoğraflar çekiyor bunun yanında dijital fotoğraf makinelerimiz desem zaten onlar aldı başını gidiyor, sonra full hd ekranlar, 3K-4K kalitesindeki ekranlar, videolar…. Falan filan derken her yerde bir aşırı kalite olmaya başladı. Belki de bundan sıkıldık ve bu yüzden analog fotoğrafçılık çekici geliyor. Bilemedim.  Belki de telefonlarımı da retro hava vermesi için bir sürü uygulama olmasının sebebi de budur.

Neyse daha fazla uzatmadan dijital fotoğraf makinesi ile çektiğim bir kaç fotoğraf paylaşmak istiyorum:

analog-fotograf-makinesi-mi-dijital-fotograf-makinesi-mi-5-

analog-fotograf-makinesi-mi-dijital-fotograf-makinesi-mi-4-

analog-fotograf-makinesi-mi-dijital-fotograf-makinesi-mi-6-

analog-fotograf-makinesi-mi-dijital-fotograf-makinesi-mi-7-

 Dijital Fotoğrafçılığın Avantajları:

  • Analog fotoğrafçılıkta mümkün olmayan bir çok şeyi dijital fotoğrafçılıkta yapabilmekteyiz.
  • Manipülasyon yapmak çok daha basitleşti.
  • Çektiğin fotoğrafı anında görebilmek, bir çok sorunu çözdü. (Yamuk kadraj, yanlış netlik, gözlerin kapalı çıkması vs…)
  • Tek bir hafıza kartı ile bir sürü fotoğraf çekebilirsiniz.
  • Iso(asa) hızı ortama göre değişmektedir.
  • Hem video hem fotoğraf çekebilirsiniz.
  • Şu anda üretilen çoğu fotoğraf makinesinde wifi-gps gibi bir çok ileri seviye donanım vardır.
  • Çoğu fotoğraf makinesinde olan titreşim önleme teknolojisi kullanılıyor olması.
  • Yüksek hızlı enstantane değerleri.
  • Yüksek hızlı seri fotoğraflar çekebilme imkanı.
  • Çektiğiniz fotoğrafa direkt müdahale edebilme imkanı.

 Dijital Fotoğrafçılığın Dezavantajları:

  • Günümüzde çoğu fotoğraf makinesinde crop’lu sensörler veya daha küçük sensörler kullanılmaktadır.
  • Depolama alanının artması ile fotoğraf başına harcadığımız emek düştü ve kalite azaldı.
  • Çalışabilmek için pile ihtiyaç duyarlar.
  • Aşırı ışıklı alandaki dokular kaybolur.

 

Analog Fotoğraf Makinesi mi? Dijital Fotoğraf Makinesi mi?

Evet geldik son noktaya. Analog ve dijital fotoğrafçılığın avantaklarını ve dezavantajlarını inceledik. İkisinin de birbirinden ayrı çekici özellikleri var. Bana kalırsa ikisi de birbirine karıştırılmamalı. Yani birisi çıkıp size “Analog fotoğraf makinesi kullan o daha iyi dijital de hiç tat yok!” derse inanmayın!(Şaka cidden ayrı bir tadı var, ama siz asıl olayı anladınız 😉 ) İkisi de “fotoğrafçılık” olabilir fakat karıştırılmamalı. Bu yüzden kıyaslanacak bir şey olarak görmüyorum ben. İkisi de önemli. Mesela ben şu anda farklı teknikler kullanarak çektiğim fotoğrafları analog fotoğraf makinesi ile çekemem. Forum’da ki “bilgili” abimizin dediği cümleyi ben değiştirmek istiyorum. “Teknolojiyi kullanmalıyız fakat eskiyi de unutmamalıyız.” Analog fotoğraf bilgimiz ile teknolojinin sağladığı avantajları birleştirmeliyiz. Bana kalırsa be şekilde daha kaliteli fotoğraflar çekebiliriz. Analog fotoğraf makinesi, bulunduğumuz teknoloji çağında belki de “ruhun arınması” için gerekli. Bu yüzden kendini fotoğrafçı olarak nitelendiren birisi bana kalırsa hiç olmazsa sene de bir iki film bitirmeli ve onun zevkini yaşamalı.

 

Malum bu yazıda bolca kişisel görüşlerimden bahsettim. Yanlış düşünüyorsun veya şu açıdan da bak diye önerilerinizi lütfen belirtin 🙂

Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana :)

muhammedmulbay@gmail.com

Bir de diğer Analog Fotoğrafçılık yazılarımı okudunuz mu?

Son söz olarak da çektiğim fotoğrafları genellikle instagram profilimde paylaşıyorum. Lütfen buyrun:instagram

Flickr hesabım için: Tıkla

Yorum yapın yorum. Bakın ne güzel yorum eklentisi kurduk :)

Yanlış yanlış olarak kalmasın :)

One Comment