Skip to main content

Merhabalar,

Bu yazımda uzun zamandır bende olan fakat çok az kullandığım Zenit EM marka fotoğraf makinesinin kullanımını anlatacağım. İlk kullanmaya çalıştığınız zaman aşırı şekilde zor gelebilir. Çünkü genellikle dijital fotoğraf makinesi kullandık ve genellikle çoğu ayarları makine yapıyordu. Bu yüzden çoğu ayarı göz kararı yapmamız zorlaşmakta. Zenit EM kullanabilmeniz için temel seviye fotoğrafçılık bilginizin olması gerekmektedir.

Temel Fotoğrafçılık Terimlerini buradan inceleyebilirsiniz.

 

Zenit Fotoğraf Makinesini Tanıyalım

Benim kullandığım Zenit EM 1972-1984 yılları arasında KMZ tarafından üretilmiş. Zenit kullanımını da bu makine üzerinden anlatacağım. Bu makinede selenyum pozometre kullanılmıştır. Zenit EM, Zenit E, Zenit ET, Zenit-10, Zenit-11 modellerin de selenyum pozometre kullanılmıştır. Selenyum pozometrenin de 10-15 yıl ömrü vardır. Yani şu anda piyasada ki hemen hemen bütün bu modellerin pozometresi  doğru çalışmıyordur diyebiliriz.  Zenit fotoğraf makinesi içinde bez perde kullanılmış bu da çok çabuk bozulabiliyor veya sıkışıyor. Hayyam pasajında 30-50TL arasında yaptırabiliyorsunuz perdesini fakat zaten üzerine biraz daha koysanız çalışan bir modelini satın alabiliyorsunuz. Zenit EM modelinde perde hızı 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500 ve B (Buld) modu vardır.

Zenit fotoğraf makinesini elinize ilk aldığınız zaman hatırı sayılır bir ağırlığı ilk dikkatinizi çekiyor. Filmi sarma sesi ve deklanşöre bastığınız zaman çıkan “lönk” sesi… Sanırım çekici yapan bu 🙂

Zenit film sarma sesini ve ardından deklanşöre basınca çıkan perde sesini dinleyebilirsiniz:

Zenit EM Tanıtım Videosu:

Zenit’in ön yüzünde zamanlayıcısı, zamanlayıcı düğmesi, pozometre ve flaş tetikletici soketi var. Zamanlayıcısı ok ile gösterildiği gibi kuruluyor.

zenit-kullanimi-1-

Üst kısmında poz sayıcı, deklanşör, enstantane, flaş soketi, pozometre ekranı, iso/asa ve geri sarma kolu bulunmaktadır.

zenit-kullanimi-2-

Arka kısmına baktığımız da ise vizör ve arka kapağı vardır.Dikkatimi seri numarası çekiyor. Bildiğim kadarı ile Zenit’lerin seri numarasının ilk iki hanesi üretildiği yılı belirtiyor. Benim kullandığım makine 1974 yılında üretilmiş.

zenit-kullanimi-3-

Zenit Fotoğraf Makinesine Film Nasıl Takılır?

Öncelikle fotoğraf makinesinin arka kapağını açmanız gerekmektedir. Zenit’lerin bir çoğunda yan tarafından açılıyor.

zenit-kullanimi-4-

 

Almış olduğunuz filmi bu şekilde Zenit EM marka fotoğraf makinesine takıyoruz.

zenit-kullanimi-17-

Burada dikkat etmemiz gereken nokta filmi fotoğraf makinesine taktıktan sonra sağ tarafta gördüğünüz ve ok’un gösterdiği gibi filmi dişlilere geçirmek ve filmin ucunu sarma koluna sıkıştırmak.

zenit-kullanimi-15-

Dişlilerin filme geçtiğininden emin olduktan sonra arka kapağı kapatıyoruz ve bir iki poz çekip filmimizi sarıyoruz.

Zenit Fotoğraf Makinesi Poz Sayısı

Görselde de görebileceğiniz gibi sayacımız da bir “ok” var. Filmimizi taktıktan sonra “0” değerini okun hizasına getiriyoruz.

zenit-kullanimi-5-

Zenit’imiz fotoğraf çekmeye hazır.

Zenit Fotoğraf Makinesi Kullanımı:

İlk başta çok karışık gelse de alıştıktan sonra diğer her şey gibi basit gelecektir. Kullanmış olduğum fotoğraf makinesinde diyafram objektif üzerinden ayarlanıyor. Asa/ iso, enstantane ve poz adeti body üzerinden ayarlamanız gerekmektedir.

Eğer ilk defa analog fotoğraf makinesi kullanacaksanız tabii filmi yakmanız gerekmekte. İşin kuralı bu 🙂 Her ne kadar o kadar zahmetle çektiğiniz ve bir sürü zaman bekleyip banyo yaptırdıktan sonra bir-iki tane sağlam fotoğraf çıkınca küfür etmeyin. Önerim nalog fotoğraf makinesini kullanmayı öğrenesiye kadar yanınız da dijital fotoğraf makinesi taşıyın veya çalışan bir pozometre taşıyın. Emin olun hayat kurtaracaktır.

Zenit Fotoğraf Makinesi ISO/ASA Ayarlama:

Öncelikle iso-asa’yı ayarlayalım. Iso/Asa aldığımız filme göre değişmekte. Bu yüzden lütfen filminizin üstünde yazan iso değerine dikkat ediniz.

zenit-kullanimi-6-

Zenit Fotoğraf Makinesi Enstantane Ayarlama

Makinenin üst kısmında,deklanşörün hemen yanında, üstünde B, 30-X, 60, 125, 250, 500 yazan kısım enstantane ayarlama yeridir. zenit-kullanimi-16-
Enstantane değerini değiştirmek için o tuşu yukarı doğru çekip çevirmeniz gerekmektedir.

 

zenit-kullanimi-7-

Iso’yu ayarladık, enstateneyi de ayarladık şimdi tek eksiğimiz diyafram kaldı.

Zenit Fotoğraf Makinesi Diyafram Ayarlama

Ben şimdi eğer pozometremiz çalışsaydı nasıl ayarlardık onu anlatacağım .

Makinenin üstünde bulunan pozometre değerini gösteren yerde iki adet imleç var. Birisi iğre gibi birisi de daire şeklinde.

zenit-kullanimi-8-

 

Amaç bu ikisini üst üste getirmek. İğne gibi olan imleç bize ortamdaki ışığı ölçüyor ve gösteriyor. Daire gibi olan imleç de bizim ayarlarımızı gösteriyor. Fotoğraf makinesini, fotoğrafını çekeceğimiz yere doğru tutuyoruz ve daire imlecini iğne imlecinin üstüne getiriyoruz.  Daire imlecini iso/asa değerini ayarladığımız yerin alt kısmındaki yerden ayarlıyoruz. Çevirerek ileri ve geri gelmesini sağlıyoruz. Şimdi daire imleci ve iğne imleci üst üste geldiği zaman daire imlecini ayarladığımız yerdeki değerleri kontrol ediyoruz.

zenit-kullanimi-9-

Ben ilk başta enstantane değerini 60 olarak ayarlamıştım. Dikkat ederseniz bizim enstantane değerimiz olan 1/60’nın karşılığından bize diyafram değeri vermekte. Buradan 1/60 nin 11-16 arasında bir değer  gösterdiğini kontrol ediyoruz.

Yukarıda belirlediğimiz değeri lens üzerinden ayarlıyoruz.

zenit-kullanimi-11-

Artık geriye netleme ve deklanşöre basamak kaldı :=)

Burada tabii pozometresi çalışan bir Zenit’den bahsediyoruz ki bu çok çok nadir bulunuyor. Siz tabiri caiz ise gözünüz ile bu değerleri ölçesiye kadar yanınızda bir dijital fotoğraf makinesi veya pozometre taşımanız yararınıza olur.

zenit-kullanimi-12-

 

Zenit Fotoğraf Makinesi Zamanlayıcısı(Self timer) Nasıl Çalışır?

Zenit fotoğraf makinesinin zamanlayıcısı(self timer) kullanımı çok basit. Öncelikle filmi sarmanız ve makineyi fotoğraf çekmeye hazır olması gerekmektedir. Zenit zamanlayıcıs aşağıya çevirerek kuruluyor.

zenit-kullanimi-23-

Hemen Zenit yazısının altında ufak bir düğme var. Bu düğme zamanlayıcı(self timer) çalışmasını sağlıyor. Dikkat bu düğmeye bastıktan sonra artık geri dönüşünüz yok. 🙂

zenit-kullanimi-25-

 

Self timer(zamanlayıcı) aşağıda ki gibi çalışmaktadır. Zenit Self  Timer(Zamanlayıcı) sesi:

 

zenit-kullanimi-24-

Belli bir yere geldikten sonra ayarladığını ayarlarda çekim yapıyor.

 

Zenit Fotoğraf Makinesi Filmini Nasıl Çıkartılır?

Aşk ve şevk ile bir sürü fotoğraf çektiniz ve filminiz bitti. Sıra geldi filmi fotoğraf makinesinden çıkarmaya.  Zenit fotoğraf makinenizden filmi çıkarmak çok basit. Fakat sabırlı olmanız gerekmekte. Zamanından önce fotoğraf makinesinin arka kapağını açarsanız o aşk ve şevk ile çektiğiniz pozlar yalan olur. 🙂 Öncelikle deklanşörün alt kısmındaki daireyi ok yönüne çeviriyoruz.

zenit-kullanimi-20-

Fotoğraf makinesinin iso/asa değerini ayarladığımız kısmın orta kısmında filmi geri sarma kolu bulunmakta.

Filmi geri sarma koluna parmağımız ile biraz bastırıp sola doğru çeviriyoruz.

zenit-kullanimi-21-

Filmi geri sarma kolu yaylı olduğu için bastırıp çevirdiğimiz zaman yukarıya doğru kalkacaktır.

Bundan sonra artık filmi geri saracağız.Filmi geri sarma kolunun üstündeki ol yönüne çeviriyoruz.

zenit-kullanimi-22-

Filmi geri sararken bir anda kolaylaştığı zaman film dişlilerden çıkmıştır. Artık gönül rahatlığı ile arka kapağı açıp filminizi banyoya verebilirsiniz.

zenit-kullanimi-18-

 

Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana :)

muhammedmulbay@gmail.com

Bir de diğer Analog Fotoğrafçılık yazılarımı okudunuz mu?

Flickr hesabım için: Tıkla

Son söz olarak da çektiğim fotoğrafları genellikle instagram profilimde paylaşıyorum. Lütfen buyrun:instagram

Facebook instagram Twitter

mym

8 Comments

  • Bilal dedi ki:

    Çok yardımcı oldu, teşekkürler

  • Muhammed Mulbay dedi ki:

    Teşekkür ederim okuduğunuz için 🙂

  • Kutluay dedi ki:

    bu ZENİT TTL nin bir üstü olmakta galiba.. zenit ttl yi nasıl kullanıcağımda bunla az çok benzer mi?

  • Muhammed Mulbay dedi ki:

    Merhaba Kutluay,
    Bir kaç farklılık mevcut fakat genel olarak benzer, Fark olarak Zenit TTL fotoğraf makinesinin pozometresi pillidir. Eğer pozometresi çalışıyorsa bu büyük bir avantaj. 🙂 Bu yazımı okuyarak Zenit TTL fotoğraf makinesini rahatlıkla kullanabilirsin.

  • Hira dedi ki:

    Çok teşekkür ederim. 🙂 Süpr bir yazı olmuş çok yardımcı oldu

  • Muhammed Mulbay dedi ki:

    🙂

  • sclcam dedi ki:

    Merhabalar.dun hayyamdan zenit 122 aldim face uzerinden sizin sitenizi buldum fikir sahibi olmam da yardimci oldunuz tesekkurler 🙂

  • Muhammed Mulbay dedi ki:

    Yardımcı olduğuma çok mutlu oldum. :))