Merhabalar,
Analog fotoğraf aşkınız geldi ve bir analog fotoğraf makinesi alıp hemen fotoğraf çekmek istiyorsunuz. Fakat analog fotoğraf makinesi alırken kazıklanmak istemiyorsunuz. Düşündüğünüz gibi bir kazıklanma söz konusu olacağını sanmıyorum fakat gene de her şey de olduğu gibi bir şeyi sıfır ve garantili almıyorsanız o şey hakkında ufak tefek şeyler bilmemiz yararınıza olacaktır. Bunun için ufak bir liste oluşturacağım. Analog fotoğraf makinesi alırken dikkat etmeniz gereken noktalar. Nasıl analog fotoğraf makinesi alınır? Nerelerini kontrol etmelisiniz? Bozuk olduğunu nasıl anlayabilirim? gibi sorunların çözümleri olacak temel seviyede. Maddelerin önemine göre de yıldız koyacağım. Yani bir temiz makine buldunuz fakat lensinde ufak tefek çizikler var veya body’sinde aşınma var. Bunun öncelik sırası düşüktür çünkü fotoğrafa etkisi olmayacaktır, ama eğer fotoğraf makinesinin enstantanesi çalışmıyorsa bu büyük bir sorundur veya yanlış çalışıyorsa. Sizi çok fazla yormadan hemen maddelere geçelim:
Dipnot: (Puanlamadaki genel baz aldığım nokta makinenin fotoğraf çekebiliyor olup olmaması. Sizin için mesela görsellik önemli olabilir ve 5 puan verebilirsiniz fakat fotoğraf çekmeye bir engel taşımadığı için ben düşük puan vermiş olabilirim. Ana noktaları yazımın sonundaki pdf den indirip siz puanlayabilirsiniz. Bu şekilde bir analog fotoğraf makinesi alırken daha rahat değerlendirebilirsiniz.)
1- Perde sağlam mı? ★★★★★ (5/5)
Fotoğraf makinesinin perdesi sağlam değilse hiçbir işe yaramaz. Tabii amacınız süs amaçlı kullanmak değilse. Alacağınız fotoğraf makinesinin perdesini body nin arka kapağını açarak kontrol ediniz. Sakın ha parmağınız ile perdeyi kontrol etmeyiniz.
Perdenin Sağlam olduğunu Nasıl kontrol edebiliriz?
- Perdesini kontrol etmeniz için arka kapağı açmanız gerekmektedir.
- Arka kapağı açtıktan sonra perde de herhangi bir yırtık veya aşınma var mı onu kontrol ediniz.
- Objektifi çıkartın ve body’i ışığa doğru tutun eğer perdeden ışık giriyorsa o makineyi sakın almayın.
- Film sarma kolu yardımı ile arka kapan açıkken makineyi kurun ve yukarıda bahsettiğim şeyleri tekrardan kontrol edin.
2- Arka kapağı kapanıyor mu? ★★★★★ (5/5)
Analog fotoğraf makinesinin en önemli amacı filme ışık girmemesidir. Bu yüzden makinenin perdesi önemlidir. Alacağınız analog fotoğraf makinesinin arka kapağının düzgün bir şekilde kapanması lazım. Ve arka kapağının kırık veya eğri olmaması lazım.
Arka Kapağın Kapanıp Kapanmadığını Nasıl kontrol edebiliriz?
- Direkt olarak arka kapağı açıp/kapatabilirsiniz.
- Arka kapağın herhangi bir yerinde kırıklık var mı?
- Arka kapağın herhangi bir yerinde içine ışık alacak sorun var mı?
- Arka kapakta filme zarar verecek bir kırık, çıkıntı veya başka bir sorun var mı?
3- Enstantanesi çalışıyor mu? ★★★★☆ (5/4)
Öncelikle enstantanenin ne olduğundan bahsedeyim ki satıcı bir şey sorarsa öyle sap gibi kalmayın. Enstantane hızı perde hızıdır. Makinenin enstantane değerini en yavaş (buld modu değil) ve en hızlı perde hızlarında deneyin. Perde sesinden farklı olduğunu fark edeceksinizdir. Perdeyi farklı enstantane hızlarında kontrol ediniz. Perde hızındaki değişiklikleri perde sesinden anlayabilirsiniz.
Enstantanenin Çalıştığını Nasıl kontrol edebiliriz?
- Öncelikle fotoğraf makinesinin arka kapağını açıp farklı enstantane değerlerinde perde sesini kontrol edelim.
- Daha sonra Buld modunu, ve en düşük-en yüksek enstantane değerlerinde kontrol edelim.
Enstantanenin çalışması neden 4 yıldız?
Bazı fotoğraf makinelerin enstantane değeri bozulmuş oluyor ve 1/250 veya 1/500 de takılmış oluyor. Bu tür durumlarda gene diyafram ile kurtarabilirsiniz. Fakat bu sizi baya bi’ kısıtlar fotoğraf konusunda. Her ışık altında fotoğraf çekemezsiniz. Mesela hava biraz kararınca veya çok aydınlanınca sizin de fotoğraf çekmeniz yalan olur. Ama gene de çekebilirsiniz. (Tabii fotoğraf makinesinin enstantanesi adam akıllı enstantane hızında takılı kaldıysa fotoğraf çekebilirsiniz. Gidip 1/30’da veya 1/1000 de kaldıysa zor.)
4- Diyaframı çalışıyor mu? ★★★★☆ (5/4)
Diyafram ayarları lensin üzerinden yapılmaktadır. Diyafram filmin üzerine düşen ışığı ayarlar ve net alan derinliğini sağlar. Eğer diyafram bozuksa de fotoğraf çekebilirsiniz. Eğer f2 de takılı kaldıysa güneşli havalarda fotoğraf çekmeniz zorlaşır.( Enstantanenizin ayarı ile alakası da var.) Veya F22 de takılı kaldıysa hava kararınca fotoğraf çekmeniz zorlaşır. Net alan derinliğine hiç girmiyorum. Diyafram iki çeşidi olmaktadır. Otomatik ve Manuel Diyafram. Otomatik-Manuel Diyafram yazımdan bu konu hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Diyaframın çalışması veya çalışmaması neden 4 yıldız?
Çünkü diyaframı bozuk bir lens ile de fotoğraf çekebilirsiniz. Biraz zor olur hatta %100 performans ile kullanamazsınız, istediğiniz ayarları yapmanız güçleşir fakat fotoğraf çekebilirsiniz.
5- Makinenin üzerindeki düğmeler sağlam mı? ★★★☆☆ (5/3)
Fotoğraf makinesi üzerindeki düğmelerin sağlam olması önemlidir.
Fotoğraf Makinesi Üzerindeki Düğmeler Nasıl kontrol edebiliriz?
- Öncelikle düğmelerini çevirebilirsiniz.
- Sonrasında işlevlerini kontrol ediniz.
6- Lens fiziksel olarak temiz mi? ★★★☆☆ (5/3)
Genel olarak lenslerin üzerine ufak kılcal çizikler olabiliyor ve bunların fotoğrafa herhangi bir zararı olmamaktadır. Ufak lekeler de aynı şekilde. Fakat gidip de kocaman kocaman çizikler varsa o lens hiçbir işinize yaramayacaktır. Netleme halkası ve diyafram halkalarının rahat bir şekilde dönüyor olması gerekmektedir.
Lensi Nasıl kontrol edebiliriz?
- Lensi elinize alın ve fiziksel bir hasar var mı yok mu kontrol edin.
- Fiziksel bir sorun varsa bu diyafram ve focus halkalarının kontrolünü engelliyor mu? yoksa sadece lensin görüntüsünü mü çirkinleştiriyor?
- Lensin camında herhangi bir çizik veya leke var mı? Bu leke fotoğraf çekmeye engel olabilecek mi?
7- Aynası sağlam mı? ★★★☆☆ (5/3)
Bir fotoğraf makinesinin önemli parçaları arasında aynası bulunmaktadır. Fotoğrafı çekerken sonuçta aynadan yararlanıyorsunuz. Üzerindeki tozdan, kirden dolayı yanlış netleyebilirsiniz. Analog fotoğraf makinesinin ayna kontrolünü yapabilmek için lensi body’den çıkartın ve aynanın üzerini fiziksel olarak kontrol edin. Eğer bir kırıklık veya başka bir sorunu yoksa fotoğraf makinesini kurup deklanşöre basın. Aynanın hareketini inceleyin herhangi bir sorunu var mı diye.
- Aynanın Sağlamlığını Nasıl kontrol edebiliriz?
- Analog fotoğraf makinesinin aynasını kontrol etmeniz için lensi çıkarmanız gerekmektedir.
- Lensi çıkardıktan sonra aynanın üzerinde kırık var mı diye kontrol edin.
- Makineyi kurup aynanın inip-kalkmasını kontrol edin. Bir sorun var mı?
Aynanın sağlamlığı neden 4 yıldız?
Çünkü fotoğrafa aynanın bir etkisi yoktur. Tabii kırık veya bulanık değilse. Böyle olursa yanlış netlersiniz ve çektiğiniz bütün fotoğraflar flu çıkar ve 5 yıldızı hak eder. Onun haricinde ki kılcal çizikler veya tozlar fotoğrafı direkt olarak etkilememektedir.
8- Vizörü sağlam mı? ★★★☆☆ (5/3)
Fotoğraf makinesi ile çekeceğimiz nesneyi görmemizde en büyük etkenlerden birisi vizör ve aynadır.(Lense birazdan geleceğim.) Vizörünüzde bulunan leke veya bulanıklık yanlış netlemenize neden olacaktır. Fakat bunun haricinde bulunan ufak tefek lekeler, tozlar veya kırıklar çektiğiniz fotoğrafı etkilemeyecektir.
Vizörün Sağlamlığını Nasıl kontrol edebiliriz?
- Öncelikle fiziksel bir kırık var mı?
- Vizörden bakarken görüntüyü engelleyen bir şey var mı? (Vizördeki kırık olur, vizörün içinde bir leke olabilir=
Vizörün sağlam olması neden 3 yıldız?
Çünkü fotoğraf filminizin üzerine düşüyor vizör sadece çekeceğiniz görüntüyü yansıtmaya yarıyor. Analog fotoğraf makinesi alırken vizörünüzün en az hasarlı olmasına dikkat edin.
9- Body fiziksel olarak temiz mi? ★★☆☆☆ (5/2)
Analog fotoğraf makineleri genellikle 20-30 yaşında olduğu için temiz body bulmak biraz zor oluyor. Fakat imkansız değil. Sanki daha dün üretilmiş gibi muhafaza edilmiş fotoğraf makineleri de mevcut. Tabii hepimiz temiz bir fotoğraf makinesi isteriz. Şahsen ben dış görünüşü kötü olan bir makine almazdım. Ama burada fotoğrafa etkili olup olmamasına göre yıldız verdim.
Body’nin fiziksel olarak temiz olması neden 3 yıldız?
Çünkü kullanmaya bağlı olarak üzerindeki ufak tefek çizikler veya ezikler fotoğrafa bir etkisi olmadığı müddetçe bir zararı yoktur. Sadece görsel olarak kötü bir görüntü olmasına sebep olur.
Nasıl kontrol edebiliriz?
- Body’i fiziksel olarak kontrol edin. Herhangi bir yerinde kırık veya çizik var mı?
- Bu kırık veya çizik fotoğrafı çekmeye engel mi?
- Bu kırık veya çizik fotoğraf makinesinin fiyatını belli ölçüde düşürecektir.(Pazarlık yapın.)
10- Pozometre çalışıyor mu? ★☆☆☆☆ (5/1)
Neredeyse bir fotoğraf makinesinin en az kullanılacak yeri pozometresidir. Şu anda analog fotoğraf çeken kime sorarsanız sorun pozometreyi kullanmıyordur. Pozometre fotoğraf çekmeye yeni başladığınız zaman işe yarar. Eğer ilk başladığınız zaman da kullanmazsanız bir iki film yakarsınız ve öğrenirsiniz.
Pozometreyi Nasıl kontrol edebiliriz?
- En doğru çözüm satıcıya sormaktır. Zaten analog bir fotoğraf makinesinde pozometrenin çalışması ekstra bir durum olduğu için pozometresi çalışıyorsa satıcı fiyatı yükseltmek için pozometresi çalışıyor diyecektir.
Artık rahatlık ile analog fotoğraf makinesi alabilirsiniz 🙂
Dikkat: Sizin için 10 maddeyi düzenledim ve önemli yerlerini bir iki satır ile yazdım. Hemde çıktıya hazır bir şekilde.
[sociallocker id=”2264″]İndirmek İçin Tıklayınız![/sociallocker]
Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana
muhammedmulbay@gmail.com
Bir de diğer Analog Fotoğrafçılık yazılarımı okudunuz mu?
Flickr hesabım için: Tıkla
Son söz olarak da çektiğim fotoğrafları genellikle instagram profilimde paylaşıyorum. Lütfen buyrun:instagram
One Comment