Skip to main content

Merhabalar, Sitemi tekrardan kullanmaya beni iten bu yazıyı artık aşkla şevkle yazmam gerekiyor. Öncelikle neden böyle bir konu seçtiğimden konu açmak isterim. Çoğu insan ‘Fotoğrafçılığın’ iyi/kaliteli ve pahalı fotoğraf makinaları ile çekildiğini düşünüyor. Kısacası hiçbir teknik eğitime ihtiyaç durmadan, sabahlamadan öğrenilebilecek bir meslek bir hobi olarak geliyor uzaktan. Fakat şunu bütün samimiyetimle söyleyebilirim ki; Öyle değil! Diğer bütün meslekler de olduğu gibi fotoğrafçılıkta çok zor bir sanat.(Ben bunu geçen sene Gare Biss Stüdyo da Adnan (Sokol) Hocam ve saygıdeğer eşi Serap Ablam tarafından öğrendim. Hayatımı değiştiren ve özendiğim iki mutlu çift kendileri. Her neyse konuyu dağıttım biraz. Kısacası fotoğrafçılık sanıldığı kadar kolay bir meslek değil. Sadece iki bin TL ye fotoğraf makinası alınca fotoğrafçı olunmuyor diye düşünüyorum ben. Bu yüzden elindeki imkanlar ne olursa olsun eğer iyi bir fotoğrafçı ise iyi  fotoğraflar çekmesi lazım, ve üst segment fotoğraf makinelerı ile de şahaneler yaratmalı. Bu yazıda kendi cep telefonum için tasarladığım ve yaptığım bir kaç tane ‘lens’ ile çekilmiş fotoğrafı ve lensi paylaşmaya çalışacağım. Bunları paylaşırken de bu hatırladığım kadarı ile bu tasarımın aklıma nasıl geldiğini, avantajlarını, dezavantajlarını, sizin nasıl böyle bir şey yapabileceğinizi açıklayacağım. Umarım sevimli bir yazı olur.(Şunu belirtmek isterim ki yapmış olduğum şeylerin bir çoğunda öncelik işlevdedir. Ürünü çalışır hale getiririm daha sonra görselliği güzelleştirmeye çalışırım. Bazen başarılı olamaya bilirim)

Bütün yazıyı okumadan özet niyetine sizin ile bir fotoğraf paylaşayım. Bi’ ara cep telefon için yapmış olduğum lenslerin kronolojik sıra halinde:

cep-telefonu-lensleri

Bütün fotoğrafları Sony  Ericsson Xperia Ray marka telefonumda çektim ve telefon da düzenledim. sony-ericsson-xperia-ray   Şimdi sıra sıra bütün lensleri inceleyebiliriz.  

Üçü Bir Arada:

ceptelefonulensi1Bu lensi yapmamdaki amaç kolaylıkla bütün ihtiyaçlarımı karşılayan makro lens yapmaktı. Cidden kolaylık oldu, fakat gerek taşıması gerek ise telefon da kapladığı yer dolayısı ile pek verimli olmadı. Şunu da dipnot olarak belirtmek isterim ki bu lenslerin.yapımında kullandığım mercekleri okulumda bulunan mikroskoplar dan alarak elde ettim. Fakat tecrübelerime göre herhangi bir büyüteç bile cep telefonunda makro fotoğrafçılık da baya bi’ etkisi oluyor. Çekilen fotoğraflar gerçekten ilgi çekici ve kaliteli fakat genellikle kontrast eksikliği oluyor. O yüzden bir daha ki yazım da android için en iyi fotoğraf işleme programlarından bahsedeceğim. Bu lenslerde genelinde çok basit bir sistem kullanıldı. Bir misina yardımı ile telefonunuza takıyorsunuz. Bu kadar. Bu lens ile çekilmiş örnek fotoğrafları: ceptelefonulensi1.1

Tek göz:ceptelefonulensi2

Diğer lensleri yaptıktan sonra farkettim onların aldığı alan çok kısıtlı. Bu yüzden böyle büyük bir lens yaptım. Peki yaptım ne oldu? Pek fazla degişen bir şey olmadı aslında.   Bu lens ile çekilmiş örnek fotoğrafları:   ceptelefonulensi2.1

Çift lens:

ceptelefonulensi3Bu lensin en büyük avantajı hem ufak olması hemde 1x ve 2x yakınlaştırmalı bir lens olması. Çekeceğim nesneye göre kullandığım merceği değiştiriyordum. Dezavantajı 2x’i neredeyse hiç kullanmadım. Ve telefona yeni bir mercek takınca netlemesi saçmalıyor. Bu yüzden netlemeyi telefonu ileri/geri götürerek yapıyorsunuz. 2x’li lens de bu çok hassas olduğu için genellikle net fotoğraflar çekemedim. Çok az istediğim yeri netleyebildim. Bu lens ile çekilmiş örnek fotoğrafları:

ceptelefonulensi4Film şeridi:

Bunu yaparken ne düşündüm bilmiyorum. Cidden çok kaba, çok zahmetli ve çok gereksiz. 3/4 farklı mercekten oluşan bir film şeridi gibi düşünülebilir. Kullanmak istediğiniz merceği çevirerek kameranın önüne getiriyorsunuz. Avantajı bütün mercekler tek bir parça halinde ve istediğiniz an istediğinizi kullanabiliyorsunuz. Belki de biraz gösteriş olabilir belki.

Bu lens ile çekilmiş örnek fotoğrafları:

ceptelefonulensi6

 

Tek mercek:

ceptelefonulensi5 En verimli lenslerden birisi. Zaten standart olarak orta seviyeli bir makro yapan mercek iş görüyor. Çok daha yakınlaştıran mercek olunca çekeceğin şeyler, anlatacağın kompozisyonun azalıyordu. Bu yüzden bu 3 farklı mercekten sadece birini en çok kullandım. Avantajı ufak ve taşınması çok basit olması. Kullanması da çok basit. Gene bir misina yardımı ile telefonuna takıyorsun ve kullanmadığın da çıkartıyorsun. Bu lens ile çekilmiş örnek fotoğrafları: ceptelefonulensi7

Son samuray:

ceptelefonulensi8 En son yaptığım lens içlerinden en az yer kaplayan ve en çok kullandığım lens. Şu anda bile çantamda taşıyorum.(ama neresinde bilmiyorum) avantajları telefona takması ve çıkartması çocuk oyuncağı. Bunların hepsi makro lensiydi. Maalesef balık gözü ve geniş acı lensi yapamadım. Fakat onları da satın aldım yurtdışından. Bütün fotoğraf severler/tutkunlarında olması gereken bir lens 180″ balık gözü. Hem ilginç fotoğraflar çekerken hem de standart kadraja sığmıyorsunuz sözü çok eski kalacak. Tabii ki bunun da dezavantajları var. Mesela.kendinizi çekerken yüzünüzün biraz farklı çıkması, kolunuzun.uzun gibi çıkması. Falan filan işte. Bu lens ile çekilmiş örnek fotoğrafları: ceptelefonulensi10     Sadece cep telefonu ile çekmiş olduğum fotoğrafları merak ediyorsanız. Bi’ Cep Telefonu İle Fotoğrafçı Olunur mu? yazımı okuyabilirsiniz.