... Skip to main content

Merhabalar,

Bu yazımda Canon fotoğraf makinesi olan, analog dünyasında çok tutulan ve sevilen modeli AE-1 modelini inceleyeceğim. Canon AE-1 modeli 1976-1984 yılları arasında üretilmiştir. Otomatik Diyafram modu vardır. Canon AE-1 pilli bir fotoğraf makinesidir. Pozometresi vizörün içinde ve iğnelidir. Pozometrenin aktif olması için ya deklanşöre yarım basmalısınız veya body’nin üzerinden pozometre kontrol düğmesine basmanız yeterlidir. Makineyi elimize ilk aldığımızda kullanılan malzemenin kalitesi dikkatimizi çekiyor. Bunun haricinde makineyi kurarken kurma kolunun  çıkardığı güzel ses de duyulmaya değer. O sevimli perde sesinden bahsetmiyorum bile 🙂

 

Canon AE1 Fotoğraf Makinesini Tanıyalım

Canon AE-1 pilli bir fotoğraf makinesidir. Maalesef pilsiz çalışmamaktadır. Canon AE-1 in enstantane hızı  2 sn ile 1/1000 arasında değişmektedir. Canon AE-1 çıktıktan kısa bir süre sonra popüler olan bir fotoğraf makinesidir. Bunun sebebi yüksek kaliteden yapılmış body’si ve otomatik diyafram mod’unun olmasıdır. Mekanik olarak enstantanesi en düşük 2/1 saniyeye kadar düşmektedir. Bunun haricinde B(Buld) modu ile bu süreyi uzatabilirsiniz. Vizörünün içinde bulunan şeker mi şeker pozometre çubuğundan bahsetmiyorum bile. Hemen Canon AE-1 i tanıtmaya geçelim.

Canon AE1′ fotoğraf makinesinin ön yüzü aşağıdaki gibidir. Sade tasarlanmış bir fotoğraf makinesidir. Hoş ve karizmatik bir görünüşü var. Ön yüzünde pil haznesi, diyafram önizleme düğmesi, pozometre önizleme düğmesi ve flaş senkronizasyon giriş yeri vardır.

canon-ae1-kullanimi-0-

Canon AE-1 Fotoğraf makinesinin üst yüzü aşağıdaki gibidir.
canon-ae1-kullanimi-1-

Canon AE-1 fotoğraf makinesi diğer fotoğraf makinelerinde olduğu gibi çok sade bir şekilde yapılmıştır.

canon-ae1-kullanimi-2-

canon-ae1-kullanimi-3-

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesine Film Nasıl Takılır?

Canon AE-1 fotoğraf makinesine film takmak çok basit. Arka kapağı film sarma kolunu yukarıya çekerek açıyorsunuz ve almış olduğunuz filmi takıp arka kapağı kapatıyorsunuz.

canon-ae1-kullanimi-4-

 

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesi Poz Sayısı:

Canon AE-1 poz sayısı makinenin üst kısmında enstantane ve deklanşörün arasındadır.

canon-ae1-kullanimi-5-

 

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesine Batarya Kontrolü Nasıl Yapılır?

canon-ae1-kullanimi-10-

canon-ae1-kullanimi-11-

Öncelikle body’nin film geri sarma kolunun hemen yanında bulunan batarya kontrol düğmesine basıyoruz ve vizörden pozometreye bakıyoruz. Vizörden baktığımız zaman pozometre ekranı solda gördüğünüz gibi olacaktır. Eğer pozometre iğnesi indeks işareti (5.6) altında ise batarya yeterlidir. Fakat indeks işaretinin (5.6) üst kısmında kalıyor ise bataryanızı değiştirmeniz gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesi Kullanımı:

Canon AE-1 fotoğraf makinesi kullanımı basittir. Fotoğraf makinesi üzerinden enstantane ve iso/asa değerlerini ayarlıyorsunuz objektifin üzerinden ise diyafram değerini ayarlıyorsunuz. Canon AE-1 fotoğraf makinesi modellerine kıyas ile yüksek hızlı enstantane değeri vardır. Bunun haricinde objektifinde “S” modu(Otomatik diyafram) vardır.  Canon AE-1 de Otomatik diyafram modu kullanabilmeniz için lensinizi üzerinden “A”(auto) değerine getirmeniz gerekmektedir. Bunun haricinde deklanşöre yarım bastığınız zaman veya body’nin üzerinde pozometre önizleme düğmesine bastığınızda vizörün sağ tarafında doğru pozlayıp, pozlamadığınız görülmektedir.

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesi Pozometre Önizleme düğmesi:

Canon AE-1 fotoğraf makinesi pozometresi ekstra olarak AE Lock’ a yarar. AE Lock nedir? AE Lock pozlama kilitlemedir.

canon-ae1-kullanimi-13-

Canon AE-1 Vizörü:

canon-ae1-kullanimi-6-

Deklanşöre basınca “M” ışığı kırmızı yanıyorsa bunun sebebi manuel diyafram yapıyor olmanız. Deklanşöre yarım basarak veya body üzerinden pozometre önizleme düğmesi yardımı ile doğru pozlayıp pozlamadığınızı kontrol edebilirsiniz.

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesi ISO/ASA Ayarlama:

Öncelikle iso-asa’yı ayarlayalım. Iso/Asa aldığımız filme göre değişmekte. Bu yüzden lütfen filminizin üstünde yazan iso değerine dikkat ediniz.

zenit-kullanimi-6-

Canon AE-1 fotoğraf makinesinin iso/asa ayarı enstantane ayar yerinden yapılmaktadır. Iso/asa’yı ayarlayabilmeniz için enstantane çarkını yukarıya doğru çekip çevirmeniz gerekmektedir.

canon-ae1-kullanimi-5-

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesi Enstantane Ayarlama

Canon AE-1 fotoğraf makinesi enstantane ayarlaması çok basit.Direkt deklanşörün alt kısmında olan çarkı çevirerek enstantane değerlerini ayarlayabilirsiniz.

canon-ae1-kullanimi-12-

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesi Diyafram Ayarlama

Diğer analog fotoğraf makinelerinde olduğu gibi Canon AE-1 fotoğraf makinesinin diyafram ayarlaması objektif üzerinden olmaktadır. Ekstra olarak objektif üzerinde “A” (auto) modu vardır.

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesi Otomatik Diyafram (A/auto) Mod:

A değerine geldiğiniz zaman diyafram kilitlenecektir. (Diyafram kilidini kaldırmak için A modunun hemen yanındaki ufak düğmeye basıp diyafram halkasını çevirmeniz gerekmektedir.

canon-ae1-kullanimi-6-

Fotoğraf makinesini otomatik diyafram moda aldığınız zaman makine ortamdaki ışığa göre otomatik olarak diyaframı ayarlar. Siz sadece enstantane ayarlarını yaparsınız.

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesi Zamanlayıcısı(Self timer) Nasıl Çalışır?

Canon AE-1 zamanlayıcı 10 saniyedir. Zamanlayıcıyı aktif hale getirmek için deklanşörün alt kısmında bulunan düğmeyi makinenin ön kısmına doğru çeviriyorsunuz ve deklanşöre basıyorsunuz. O düğmenin alt kısmındaki kırmızı led ışık aktif hale gelecektir.

canon-ae1-kullanimi-7-

Yanlışlık ile Zamanlayıcı(Self Timer) düğmesine bastığınız zaman iptal etmek için Batarya Kontrol düğmesine basmanız yeterli. 🙂

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesi Pil Değişimi:

Canon AE-1 6v’luk 4LR44 pil veya 4 adet LR44 1.5v pil  ile çalışmaktadır. Pil haznesi body’nin ön kısmında bulunmaktadır.

canon-ae1-kullanimi-8-

Canon AE-1 Ters Işık Kontrol Düğmesi Ne İşe Yarar?

Canon AE-1 analog makineler de görmeye alışkın olmadığımız bir düzenek ile donatılmıştır. Bu özellik “Ters Işık Kontrol Düğmesi’dir.”  Hemen sizi daha fazla meraklandırmadan bu düğmenin ne işe yaradığından bahsedeyim.

canon-ae1-kullanimi-9-

Bir nesneyi aşırı ışığa karşı çekerken, çektiğiniz nesne karanlık çıkacaktır. Makinenin pozometresi arkadaki çok ışığı baz alarak bir değer belirleyecektir ve bu değerler ile fotoğraf çekerseniz arka plan normal fakat öndeki çektiğiniz nesne karanlık çıkacaktır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için ve çektiğiniz nesnenin aydınlık çıkması için, çekeceğiniz nesneyi vizörün tam ortasına getiriyoruz ve body’nin yan kısmında bulunan Ters Işık Kontrol Düğmesine basılı tutuyoruz. Bundan sonra istediğiniz gibi kadrajı ayarlıyoruz ve deklanşöre basıyoruz.(Bu sırada tabii ters ışık kontrol düğmesine basılı tutuyoruz.)  Bu çektiğiniz nesneye 1 veya 1/2  f/stop daha fazla parlaklık gelmesine yardımcı oluyor ve bu şekilde çektiğimiz zaman ön planda çekeceğimiz nesne normal çıkacaktır. Arka olan daha parlak olacaktır. Bu ters ışık kontrol düğmesini genellikle kar’da veya yazın kumsalda kullanabilirsiniz.

Canon AE-1 Fotoğraf Makinesi Filmini Nasıl Çıkartılır?

Canon AE-1 fotoğraf makinesinin filmini çıkarmak için öncelikle body’nin alt kısmında bulunan film geri sarma düğmesine basmalısınız. Bastıktan sonra body nin üst kısmında bulunan film sarma kolu yardımı ile filminizi geri sarabilirsiniz.

Bu güzeller güzeli fotoğraf makinesini benim için Eskişehir’den İstanbul’a zahmet edip getiren biricik Esra’ya çok teşekkür ederim. 🙂

Esra’nın Canon AE-1 fotoğraf makinesi ile çektiği bir kaç fotoğrafı sizin ile paylaşmak istiyorum:

Esra-kiraz-

Esra-kiraz-0-

Esra’nın çektiği daha güzel fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

Şunu da yazsan iyi olur veya şu bilgiyi yanlış biliyorsun demek için ulaşın bana :)

muhammedmulbay@gmail.com

Bir de diğer Analog Fotoğrafçılık yazılarımı okudunuz mu?

Son söz olarak da çektiğim fotoğrafları genellikle instagram profilimde paylaşıyorum. Lütfen buyrun:instagram

 Flickr hesabım için: Tıkla

Bu arada:

Siz de fotoğraf makinenizi yollayın veya gelin tanışalım fotoğraf makineniz hakkında tanıtım yazısı yazalım. 🙂

[sociallocker id=”2531″] Canon AE-1 Kullanım Kılavuzunu PDF Şeklinde İndirmek İçin Tıklayınız![/sociallocker]

6 Comments

  • naci olam dedi ki:

    merhaba
    ae 1 prpgramın objektifinin solunda objektife doğru itilen siyah bir parça var o ne işe yarıyot
    teşekkürler

  • Muhammed Mulbay dedi ki:

    Merhaba,
    Objektifin üzerinde siyah bir düğme var. O düğme objektifi “a(auto)” ya getirdiğiniz zaman kilitlenen kilidi kaldırmak için. 🙂

  • tokki dedi ki:

    Mükemmel bir yazı çok teşekkür ederim. Merak ettiğim bir şey var bu tür makinelerdeki fotoğrafları bilgisayara nasıl aktarıyoruz?

  • Mücahit Kılıç dedi ki:

    Elimde Canon A1 mevcut ankara ya yolun düşerse istediğin kadar deneyebilir üzerine bişeyler karalayabilirsin hocam

  • burçin dedi ki:

    merhabalar sayfanızın bana inanılmaz yararı oldu gerçekten,bir de rica etsem canonet ql17iii den bahsedebilir misiniz ?

  • Süleyman dedi ki:

    Merhabalar elımızde canon Ae prıgram bır makıne var acıkcası dededen yadıgar cakısıp camısmadıgını nasıl anlarız bır sorun varmı yokmu

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.